Cultuur & Media

Het Marathoninterview: Atze de Vrieze in gesprek met Geert Buelens

foto: Tzenko Stoyanov (via VPRO)foto: Tzenko Stoyanov (via VPRO)
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Marathoninterview: Atze de Vrieze in gesprek met Geert Buelens

[VPRO] Geen feestdagen zonder tradities. Het Marathoninterview is zo’n traditie die de VPRO ook deze Kerst weer serveert op NPO Radio 1. Vanaf kerstavond drie dagen lang een drie uur durend live gesprek zonder onderbrekingen maar met alle ruimte voor nuance, context en verdieping.

Vanavond, op Eerste kerstdag, gaat Atze de Vrieze in gesprek met Geert Buelens. Luister tussen 20.00 en 23.00 uur naar Het Marathoninterview.

Begin 2018 verschijnt van de Utrechtse hoogleraar Neerlandistiek Geert Buelens (1971) een vuistdik boek over de jaren zestig, waar hij maar liefst tien jaar aan werkte. Het staat bol van de kennis, niet alleen over literatuur of over Nederland. Elke relevante cultuuruiting uit elk denkbaar land - van Brazilië tot de volksrepubliek China - passeert in zijn boek.

Culturele veelvraat

Typisch Buelens, een culturele veelvraat die gelooft in het grote perspectief, iemand die met de juiste treffende anekdotes een belangrijke trend kan omschrijven. Zo schreef hij ook over de literatuur uit de Eerste Wereldoorlog en smeedde hij uit alle betrokken landen een beeld van optimistisch nationalisme, vooruitgangsdenken en natuurlijk ook pure wanhoop.

Ook zijn vakgroep aan de Universiteit Utrecht zegende hij met de blik naar buiten. Literatuurwetenschap is onder zijn leiding geen studeerkamerwerk meer, maar een waardevolle manier om iets te leren over het publieke debat, over wat het betekent Nederlander te zijn en welke dingen 'we' met zijn allen belangrijk vinden. En dat ook nog eens met de buitenstaandersblik van een Vlaming.

Atze de Vrieze werkt sinds 2006 als redacteur bij VPRO's muziekplatform 3voor12, en heeft net als Geert Buelens een voorliefde voor de vraag waar kunst en maatschappij elkaar raken en beïnvloeden.

Ster advertentie
Ster advertentie