Cultuur & Media
NTR

Rapper Boef: 'Ik had wat jaren nodig om volwassen te worden'

foto: Rapper Boeffoto: Rapper Boef
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapper Boef: 'Ik had wat jaren nodig om volwassen te worden'

"Bekend worden is in het begin best wel moeilijk", vertelt rapper Boef, Sofiane Boussaadia, in Kunststof. "Je krijgt een stempel dat je een voorbeeld bent voor de jeugd. Ik was helemaal niet klaar om een voorbeeld te zijn. Ik was zelf nog niet eens ontwikkeld, ik was zelf nog aan het zoeken naar wie ik was en waar ik heen wilde. Dat heeft me een paar jaar gekost."

"Artiest zijn is best een eenzaam bestaan"

Gewoon Boef

"Om eerlijk te zijn, ik wou de documentaire niet eens maken", vertelt de rapper over zijn documentaireserie Gewoon Boef, de meest bekeken Videoland documentaire binnen 24 uur ooit. "In het begin wilde ik helemaal niet zulke persoonlijk dingen bespreken. Ik dacht dat gaat mensen niets aan. Gaandeweg, stukje voor stukje, kwamen er privé dingen bij en uiteindelijk toen ik die documentaire zag, dacht ik ook, wow dit is iets bijzonders."

Quote

Vertrouwen is voor mij heel moeilijk

Rapper Boef

In de documentaire vertelt de rapper over zijn biologische vader, die vanwege een overval in de gevangenis zat toen Boef een peuter was. En over zijn heroïneverslaafde biologische moeder, hoe hij in een pleeggezin terechtkwam, als tiener ontspoorde en op gevangenisverlof afscheid mocht nemen van zijn pleegmoeder op haar sterfbed. Alles keerde toen hij in 2015 de muziek ontdekte.

"Ze zeggen dat de eerst vier, vijf jaar de blauwdruk vormt voor een kind. Bij mij waren die niet heel goed. Vertrouwen is voor mij heel moeilijk. Dat heeft met mijn jeugd te maken, ik hecht moeilijk aan mensen."

Rijk worden

"Rijk zijn is alles wat ik wilde in mijn jeugd." Het gaf hem in zijn onzekere jeugdjaren het idee dat hij dan niemand nodig zou hebben, niet afhankelijk zou zijn. "Als ik in harmonie was opgegroeid, met een moeder en vader en allemaal prima, had ik waarschijnlijk ook andere gedachten gehad."

"Ik ben nu wel tot de conclusie gekomen: geld is niet wat je per se echt geluk brengt. Ik heb het ervaren en ik weet waar ik over praat. Dat geloof ik nu echt wel, materiaal is leuk, maar op alles raak je uitgekeken."

'Elke fout wordt dubbel zo groot belicht'

"Als jonge jongen is het heel moeilijk om op te groeien in bekendheid. Ik was 22 jaar toen ik bekend werd. Dan is het best wel moeilijk om je te ontwikkelen in beroemdheid, omdat je altijd camera's op je gericht hebt. Elke fout wordt dubbel zo groot belicht. En dat is ook logisch. Alleen had ik voor mezelf wat jaren nodig om volwassen te worden, om bepaalde dingen anders te gaan zien.

Quote

Artiest zijn is best een eenzaam bestaan

Rapper Boef

"Artiest zijn is best een eenzaam bestaan. Voor de buitenwereld lijkt het allemaal heel leuk, maar je voelt je op een bepaalde manier ook wel beperkt. Als je eenmaal herkend wordt op straat is het een kettingreactie en dan sta je echt vast."

"Soms is het moeilijk te zien wie met jou is om wie je bent en wie met jou is omdat ze denken dat er wat te halen valt."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie