Cultuur & Media
AVROTROS

Drie podcastluistertips van VINK, dé Podcastgids van Nederland!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie podcastluistertips van VINK, dé Podcastgids van Nederland!

Podcastmakers Debby Gerritsen en Marc Adriani zijn te gast bij VINK. Welke podcasts vonden zij het luisteren waard, en wat is de tip van presentator Mischa Blok?

#158 - 60 songs that explain the 90's - Hoge Bomen - Stervelingen - VINK: De podcastgids van Nederland

foto: Spotify

60 songs That Explain the '90s

Debby tipt de podcast 60 songs That Explain the '90s, een podcast waarin muziekjournalist Rob Harvilla 60 nummers uit de jaren 90' laat horen en helemaal ontleedt. Debby: "Van de baslijn tot: waarom zegt Britney Spears dit op deze manier. Hij maakt er bijna een soort documentaires van." Hoewel Debby nog niet meteen overtuigd was, bleef ze luisteren. "Ik dacht, oh weer zo’n zeurderige Amerikaanse stem. Maar toen ik er eenmaal in zat, heb ik het gebinged. De jaren negentig waren sowieso een bijzondere tijd, zeker in de muziek. Je had de opkomst van grunge. Dat was echt iets nieuws. Maar er was ook veel hiphop en de opkomst van de boy- en girlbands. Hij legt dat allemaal heel goed uit."

foto: BNR

Hoge Bomen

Marc tipt de podcastserie Hoge Bomen, in zijn eigen woorden "een reeks over bedrijven die ertoe doen". In de serie die Marc tipt nemen de makers supermarkt Jumbo onder de loep. "Dat verhaal vind ik super interessant. Ook omdat Jumbo tot de verbeelding spreekt, van kleine supermarkt tot hele grote speler." In de eerste aflevering komt een reclamestrateeg aan het woord, die vertelt over de slinkse supermarkttrucjes. Dat je bij veel winkels binnenkomt bij de groente- en fruitafdeling is volgens de strateeg geen toeval. "Als het eerste wat in je mandje ligt courgette, broccoli en sla is, dan ziet dat heel gezond uit en kunnen er verderop wel wat worsten bij."

foto: Slowpony

Stervelingen

Mischa’s podcasttip vindt Debby maar "ongezellig" en Marc wordt er ook niet bepaald vrolijk van, toch is Stervelingen volgens Mischa écht de moeite waard. De podcast gaat over sterfelijkheid. Hoe praten we over de dood, hoe vullen we de tijd tot we sterven?

Marc: "In de podcast wordt gezegd: we willen wegblijven van de dood. Dat geldt ook voor mij, ik vind het te zwaar. Maar het is heel mooi gemaakt. Er komt een psychiater aan het woord, die vertelt dat hij momenten heeft dat hij kwetsbaar kan zijn over de dood en hoe hem dat ook weleens naar de keel vliegt. Ik denk dat het toch de maker is die daarop doorvroeg. En dat vind ik heel knap gemaakt, dat je dat er wel uit krijgt."

#158 - 60 songs that explain the 90's - Hoge Bomen - Stervelingen - VINK: De podcastgids van Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie