Cultuur & Media
KRO-NCRV

Youp van 't Hek: 'Dit is echt de allerlaatste'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Youp van 't Hek: 'Dit is echt de allerlaatste'

Na tien oudejaarsconferences zet Youp van 't Hek er een duidelijke streep onder dit jaar. "Dit is echt de allerlaatste", verzekert de Amsterdamse cabaretier in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Verder staat vast dat zijn eindejaarsvoorstelling Korrel Zout op 31 december niet rechtstreeks wordt uitgezonden door NPO 1.

Youp van 't Hek: 'Dit is echt de allerlaatse'

Hoe zijn oudejaarsconference er precies uit gaat zien tijdens deze lockdown en of die inderdaad wordt vertoond vanuit theater Carré, weigert Youp van 't Hek te verklappen. Maar dat deze tiende oudejaarsshow Korrel Zout het laatste hoofdstuk van zijn reeks oudejaarsconferences, lijdt geen twijfel.

Op de vraag van Sven Kockelmann of hij toch niet overweegt om een oudejaarsconference mét publiek te spelen in 2021 of het daaropvolgende jaar, is het antwoord van Van 't Hek resoluut. "Nee, nee, ik ga hierna nog één theaterprogramma maken. Dat wordt ook geen terugblik en omkijken of dat ik oude nummers ga doen."

'Ouwe lullen moeten weg'

Over zijn naderende einde op de bühne met een oudejaarsconference gaat Van 't Hek "niet sentimenteel" doen. "Ik vind ook zelf dat er een moment komt van 'nu is het wel mooi geweest'. Ik ben nu 66 en als het over drie jaar nog een keer doe, ben ik 69. En er staat een hele nieuwe generatie klaar. En dat is van Daniël Arends tot Pieter Derks en Peter Pannekoek. Of, zoals Koot en Bie destijds zeiden: 'ouwe lullen moeten weg.'"

En zo werkt het ook met een eindejaarsshow, benadrukt Van 't Hek. "Voor wat betreft de oudejaarsconferences, is dit de laatste."

'Net als Wopke Hoekstra'

Een maand geleden stelde Van 't Hek nog dat hij zijn oudejaarsconference per se niet voor hooguit dertig mensen in een theaterzaal te zullen spelen. Maar hij veranderde van mening zodra de theaters weer dicht moesten als gevolg van de aangescherpte corona-voorzorgsmaatregelen. "Het weekend voor de lockdown heb ik nagedacht en net als Wopke Hoekstra met mijn vrouw gesproken." Om vervolgens de knoop door te hakken om zijn oudejaarsconference alsnog zonder publiek op te voeren. "Ik heb mij er maar bij neergelegd."

Om eraan toe te voegen: "De weinige mensen om mij heen die bij de try outs aanwezig waren, zeiden ook steeds tegen mij: 'kom op nou, Youpie, speel 'm nou gewoon.' Daarom heb ik ook bewust gezegd: 'ik doe het wél dit jaar.'"

Wie denkt dat Youp zijn oudejaarsconference live speelt, komt bedrogen uit. "Ik neem het dezer dagen op, tot en met oudejaarsavond." Maar of dat vanuit zijn thuisstad Amsterdam en dan vanuit het theater Carré gaat plaatsvinden, houdt de meest gelezen columnist van NRC Handelsblad nog even spannend tegenover Sven Kockelmann. "Het enige wat ik weet dat we op een gegeven moment in Carré moeten verzamelen dan zien we wel wat er gaat gebeuren."

'Nooit dokters napraten'

Van 't Hek kan sowieso terugblikken op een bewogen jaar. De cabaretier liep bijna tien maanden geleden corona op en belandde vervolgens doodziek in het ziekenhuis en moest eenmaal genezen maanden thuis bijkomen van de gevolgen van het virus. Sindsdien heeft hij enorme spijt van zijn in het vroege voorjaar uitgesproken stelling dat corona slechts 'een griepje' was. "Het domste wat ik heb kunnen doen."

Dat zijn huisarts begin maart zou hebben gezegd dat het wel allemaal zou meevallen met de pandemie, doet hieraan niets af. "Ik heb hiervan geleerd: je moet dus nooit dokters napraten. Net zoals dokters nooit cabaretiers moeten napraten, moeten cabaretiers nooit dokters napraten."

Op 22 maart werd Van 't Hek ontslagen uit het AMC maar het duurde tot begin deze zomer voordat hij helemaal weer de oude was. "Ik ben tot 1 juli bezig geweest om te herstellen." Dat was ook de reden waarom hij delen van zijn try outs zittend speelde. Maar dat de kijker op oudejaarsavond een van een af en toe vanuit een stoel spelende Van 't Hek gaat zien, is in elk geval niet vanwege zijn gezondheid, haast hij zich te zeggen.

De tiende oudejaarsconference van Van 't Hek wordt overigens niet helemaal overschaduwd door de covid-19 pandemie. "Het gaat lang niet alleen over corona. Het gaat over het hele jaar. Over ons volk maar ook over mij."

Medelijden met Koning Willem-Alexander

En toch ook wel over ons Koningshuis?, wil Sven Kockelmann nog weten. Zeker nu het vertrouwen in het staatshoofd blijkens onderzoek in opdracht van Nieuwsuur is gekelderd. De Oranjes zullen ook dit jaar in elk geval de revue passeren, laat Van 't Hek desgevraagd weten. Maar het is ook weer niet zo dat Van 't Hek zich extra zit te verkneukelen over de opgelopen reputatieschade van Koning Willem-Alexander naar aanleiding van zijn abrupt afgebroken vliegvakantie naar Griekenland plus diens aanschaf van een speedboot voor twee miljoen euro. "Ik heb wel medelijden met hem. Maar het is allemaal wel lekker dik zijn eigen schuld."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie