Cultuur & Media
VPRO

Alain Caron: 'Papa Rutte mag straks in ons restaurant laten zien hoe het moet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alain Caron: 'Papa Rutte mag straks in ons restaurant laten zien hoe het moet'

Alain Caron is chef-kok en culinair schrijver, hij werd geboren in Parijs en is nu eigenaar van verschillende restaurants in Nederland. Hij werd bij het grote publiek bekend door kookprogramma’s als Masterchef, Uitgekookt en Koken op Zee. In Nooit Meer Slapen vertelt hij over de culinaire avonturen uit zijn leven.

{podcast audio="127295" caption="Chefkok en culinair schrijver Alain Caron over goed eten:" }

Liefde voor eten

Alain Caron's moeder kookte twee keer per dag, drie gangen. Zondag was altijd het chicste, op andere dagen aten ze vaak restjes. Maar altijd met goede wijn. "We woonden super klein maar we aten altijd goed. Maar als m'n ouders geen geld hadden, dan zag je dat op tafel. Dan kwam de uier op tafel kwam. We wisten dat we geen geld meer hadden."

Toen hij voor de eerste keer 'Nederlands' at schrok hij een beetje: "Als je voor de eerste keer zuurkool met ananas, krenten, spek en aardappelen eet dan denk je 'er gebeurt iets bizars hier'." Hij had het toen nooit verwacht maar uiteindelijk vestigde hij zich als chef-kok in het land met die gekke zuurkool gerechten.

Restaurants, uiteten, corona

Het is een bizarre en onzekere tijd voor restauranteigenaren en -personeel, vertelt Caron. "Er zijn geen toeristen in Amsterdam, je hoort de vogels, je hoort de wind en dat heeft ook iets plezierigs. Maar aan de andere kant willen we dit niet. We willen werken, koken, doorgaan."

Voor zijn restaurants is de coronacrisis nog niet rampzalig afgelopen, maar voor dat van sommige van zijn collega's wel. "De onzekerheid is het ergste, want het is nog niet duidelijk hoeveel het straks verder zal gaan. Hoeveel mensen mogen er in restaurants komen, bijvoorbeeld? En moeten we straks echt mensen gaan weigeren als ze een te hoge temperatuur hebben?"

Quote

Er werken koks, sommeliers, er zijn boeren, leveranciers, er is bediening en de afwas

Alain Caron, chefkok

"Ik wil graag dat papa Rutte in ons restaurant komt en laat zien hoe we het straks moeten doen. Tussen wie moet er anderhalve meter afstand gehouden worden?" Caron ziet de situatie nog niet goed voor zich: "als je de hele tijd moet schoonmaken en desinfecteren, kun je net zo goed in een nucleair bedrijf gaan werken. Op die manier ga je geen geld verdienen als restaurant."

Om de tijd door te komen en de banden met de vaste klantenkring te sterken verkochten zijn restaurant de laatste tijd pakketten die voor 80 procent klaar waren. "Op social media legde ik vervolgens uit hoe de klanten het verder moesten klaarmaken. Dit werkt goed voor de band met de kant, maar we verder verdienen we op deze manier niet genoeg."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie