Cultuur & Media
AVROTROS

Stella Bergsma: 'Vrouwen zijn niet gevaarlijk genoeg'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Stella Bergsma: 'Vrouwen zijn niet gevaarlijk genoeg'

"Een van de redenen waarom vrouwen veel wordt aangedaan, is omdat mannen niet bang zijn voor vergelding." In haar nieuwe boek Nouveau Fuck roept schrijfster Stella Bergsma vrouwen op om gevaarlijker te zijn. Dat zei ze in Miss Podcast.

{podcast audio="124888" caption="#32 - Stella Bergsma recenseert helemaal niks en dat is helemaal prima" }

In haar nieuwe boek roept Bergsma vrouwen, en eigenlijk iedereen die zich aangesproken voelt, op om zichzelf te zijn. "Ik roep vrouwen vooral op om slecht te zijn, om gevaarlijk te zijn, om onbescheiden te zijn, om onbeschaamd te zijn en om woedend te zijn. Allerlei dingen die vrouwen eigenlijk helemaal niet mogen, om dat nou eens een keer wel te zijn. Omdat als je dat bent, dan heb je pas de keuze om de dingen te zijn die je als vrouw eigenlijk moet zijn, namelijk aardig, beleefd en beschaafd. Pas als je jezelf kan zijn, heb je ook de vrijheid om te kiezen om niet slecht te zijn of naar te zijn. Maar je moet die stap niet overslaan."

Minder menselijkheid

Bergsma wil dat mensen naast hun goede kanten ook hun nare kanten omarmen. "Ik heb het gevoel dat vrouwen minder de ruimte krijgen om helemaal mens te zijn. Dat vrouwen minder menselijkheid wordt gepermitteerd dan mannen, dat gevoel heb ik. Ze leggen dat zichzelf op, maar ze worden ook zo opgevoed. De maatschappij legt het ze op een bepaalde manier ook op."

Stella Bergsma over Pippi Langkous

Video niet beschikbaar

Pippi Langkous

Pippi Langkous is voor Stella nog steeds een grote heldin. "Ik vind haar voor vrouwen wel een van de grootste helden. Ik ben een tijdje geobsedeerd door haar geweest, dat ik bijna dacht dat ik haar was. Dat heb ik daarna nooit meer gehad. Ik ben daarna niet meer zo idolaat geweest van iemand."

"Ze is een soort feministisch rolmodel, want ze deed haar eigen ding en zo. Maar ook die ontzettende vrijheid. Er zat ook iets heel anarchistisch in haar. Ze deed precies wat ze wilde. En dan was ze ook nog heel sterk."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Daarnaast recenseren ze een bestaande podcast. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur te horen op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts of via de site van NPO Radio 1.
Luister hier de aflevering met Yvette van Boven terug.
Luister hier de aflevering met Paul de Munnik terug.

Ster advertentie
Ster advertentie