Cultuur & Media

Kim Janssen maakt popliedjes van absurd realisme

foto: Kim Janssen - Bottle Rocketsfoto: Kim Janssen - Bottle Rockets
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim Janssen maakt popliedjes van absurd realisme

De Utrechtse singer/songwriter Kim Janssen is na drie jaar terug met een nieuw project. Op de Britse muziekblog The Line of Best Fit maakte Janssen eind vorig jaar een einde aan de radiostilte met een nieuw nummer en bijbehorende videoclip: Bottle Rockets.

Over melancholische piano-akkoorden baant Janssen met zijn stem een weg door een laag mistige, engelachtige synthesizers. De prachtig sfeervolle videoclip van Bottle Rockets, deels opgenomen in de Faeröer-eilanden, draagt bij aan de stemming.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tienkoppig

Verwacht op het nieuwe album Cousins, vanaf 31 maart verkrijgbaar, echter niet alleen piano-ballads. Janssen is qua geluid een nieuwe weg ingeslagen. “De nieuwe sound die ik op de plaat heb is wat grootser”, zei de songwriter maandag in het NPO Radio 1-programma Nooit Meer Slapen. “Dat was ook de uitdaging. Ik wilde wel dat het pakkend en groots en soms zelfs dansbaar was, maar dat het tegelijkertijd heel persoonlijk blijft. Dat als ik een nummer helemaal naakt speel het dan ook werkt, en dat de tekst iets zegt.”

Luister bijvoorbeeld naar de eerste officiële single Gouldians, een gelaagd popliedje dat geplukt lijkt te zijn van een album van bands als The Fleet Foxes of Arcade Fire. Om het volle geluid van Cousins live te kunnen nabootsen treedt Janssen nu op met een tienkoppige band, met bandleden van Sigur Rós en The National. Janssen: “Ik probeer zo veel mogelijk een band te zijn, dat het er niet uit ziet als Kim met een paar mensen om zich heen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drakeneieren

De drie jaar die Janssen aan Cousins werkte, besteedde hij naar eigen zeggen vooral aan de teksten. Hij zingt over felle kleuren in zijn bloedbaan, een regen van rode en gouden veren, drakeneieren en zilveren slagtangen die uit de lucht vallen. In zijn surrealistische liedjes kan de maan worden ingepakt en de zon worden weggestopt. Het zijn Toon Tellegen-scenario’s: in de werkelijkheid onmogelijk maar een genot om te verbeelden. Janssen: “Ik wil dat de tekst op zichzelf kan staan als een soort verhaal. Ik wilde dat elk liedje iets vertelt en dat het geheel een wereldje is wat ik hebt gecreëerd. Ik hou van een beetje absurd realisme, hele alledaagse dingen combineren met rare dromerige dingen.”

Begin dit jaar stond Janssen voor het eerst met volledige band op het Noorderslag festival. Critici waren lovend. Trouw noemde Janssens set "imponerend en ambitieus”. NRC noemde het “pastorale schoonheid”. Muziektijdschrift OOR: "nagenoeg perfect. Ga dit zien als je de kans krijgt". Die kans krijg je. Klik hier voor tourdata.

Ster advertentie
Ster advertentie