Cultuur & Media
NTR

Peter ter Velde: 'Mensen die bedreigingen sturen hebben geen idee wat ze aanrichten'

foto: Peter ter Veldefoto: Peter ter Velde
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter ter Velde: 'Mensen die bedreigingen sturen hebben geen idee wat ze aanrichten'

3 mei is de internationale dag voor persvrijheid. Journalist Peter ter Velde maakt zich als veiligheidscoördinator bij de NOS sterk voor persveiligheid. Ook is hij medeoprichter van PersVeilig, een platform waar verslaggevers direct melding kunnen maken van een dreiging. In Kunststof vertelt hij over het toenemende geweld tegen journalisten.

Quote

Het geweld tegen journalisten neemt in Nederland echt toe

Peter ter Velde

PersVeilig is een gezamenlijk initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie, en heeft tot doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie. Ter Velde: "de aanleiding was een rapport uit 2017 van de Nationale Ombudsman dat het geweld en de agressie tegen journalisten echt toenemen in Nederland. In opdracht van deze vier partijen ben ik gaan werken aan een plan".

"In de afgelopen periode heb ik heel veel journalisten gesproken die met bedreigingen te maken hebben gehad. Mensen die agressieve berichten of bedreigingen sturen hebben geen idee wat ze aanrichten. Ik heb bij journalisten wel PTSS-achtige verschijnselen gezien. Journalisten of columnisten krijgen er behoorlijke klappen van. De impact van die online aanvallen heeft me verbaast."

Dit hoort helemaal niet bij het vak

"Eigenlijk gaat mijn hele rapport over bewustwording. Voor de media, voor journalisten, moet duidelijk worden dat dit gaande is. Een mediabedrijf moet de nodige maatregelen nemen. Ze moeten zorgen voor mensen die online worden aangevallen en journalisten moeten trainingen krijgen. Er moet een psychisch sociaal traject zijn om ze te helpen. Dat bedoel ik met bewustwording."

"Journalisten hebben vrij lang gedacht, dit hoort nou eenmaal bij het vak. En met dit stuk wil ik zeggen, dit hoort helemaal niet bij het vak. Natuurlijk, je zult altijd oppositie krijgen als journalist. Maar er is wel een grens, en die grens is nu langzaam maar zeker wel bereikt."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie