Lustgevoelens en een scheiding: Couperus was tijd ver vooruit in 120 jaar oud boek
- Nieuws
- Lustgevoelens en een scheiding: Couperus was tijd ver vooruit in 120 jaar oud boek
Aandacht vragen voor de emancipatie van vrouwen, dat wilde Louis Couperus met zijn boek ‘Langs de lijnen van geleidelijkheid’. Het kwam 122 jaar geleden uit, en zorgde gelijk voor ophef. Nu verschijnt het opnieuw, in een hertaling.
Video niet beschikbaar
"Zaken die beschreven worden, konden in die tijd niet door de beugel", zegt Albert Kroezemann, die het boek eigentijdser maakte, in De Taalstaat. De lustgevoelens van hoofdpersoon Cornélie worden bijvoorbeeld ‘expliciet beschreven’. Ook dat ze scheidde, als gevolg van een ruzie, komt uitgebreid aan bod.
En daarmee was hij zijn tijd ver vooruit, aldus Kroezemann, docent Nederlands in Zwijndrecht en verbonden aan het Louis Couperus Museum. "Hij wilde aandacht vragen voor emancipatie. Dat ontstond in die tijd. Er waren hele bewegingen op komst en er werd nog niet veel over geschreven toen."
Uitdagingen
Kroezemann wilde het boek graag hertalen ‘zodat mensen het weer kunnen lezen in hedendaags Nederlands’. Hoewel de dialogen aardig modern zijn, had hij best wat uitdagingen. "Couperus gebruikte heel veel Italiaanse en Franse woorden, evenals lange zinnen. Die heb ik ook verkort. Als een zin een halve bladzijde duurt, wordt het, ook voor scholieren, wat lastig te begrijpen. Zin voor zin, woord voor woord heb ik het hertaald. Maar die sfeer die Couperus uitstraalt in zijn roman, die wilde ik wel proberen te vangen."
De docent hoopt met zijn hertaling een nieuwe lezersmarkt aan te boren. Zijn leerlingen allereerst: hij zou het mooi vinden als ze het nu wél gaan lezen. Maar het is zeker net zo geschikt voor andere doelgroepen. "Ik hoop dat heel veel mensen het boek gaan lezen."
De Taalstaat (KRO-NCRV)
Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.