Cultuur & Media
MAX

Talitha Muusse: 'Had misschien al eerder moeten stoppen bij Op1'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Talitha Muusse: 'Had misschien al eerder moeten stoppen bij Op1'

Ondernemer Talitha Muusse viel met haar mening en visies dermate op in talkshows dat ze zelf werd gescout als presentatrice en Op1 mocht presenteren met Sven Kockelmann. Dat liep echter niet zoals ze had verwacht. Naar eigen zeggen had ze er te weinig speelruimte.

Dat zei Muusse zondag op De Perstribune van MAX. Op sociale media roert ze zich regelmatig en schuift ze haar mening niet onder stoelen of banken. Dat werd bij nader inzien niet gewaardeerd door haar omroep KRO-NCRV. Dat kwam vooral tot uiting na de kwestie rond Pieter Omtzigt in de formatie.

In een tweet riep Muusse op om voor het Tweede Kamergebouw bijeen te komen om te praten over hetgeen er was gebeurd. Muusse denkt dat die twee wel degelijk samen kunnen gaan. "Als journalist ben je ook de hoeder van de democratie." Volgens haar was die hier in het geding. Op twitter stelde ze dat we allemaal 'geschoffeerd' zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Of Talitha Muusse die tweet om bij elkaar te komen in Den Haag opnieuw zou versturen als ze een journalistiek programma presenteert weet ze niet. "Op dit moment ben ik met veel journalisten en politici hierop aan het reflecteren. Ik vind de grote discussie over waar de grenzen liggen, of je activistisch kan zijn en in de journalistiek kan werken, interessanter."

Naar eigen zeggen is Muusse juist naar Op1 gehaald vanwege haar uitgesproken en betrokken mening. In de laatste aflevering mocht ze die mening niet meer delen in de politieke gesprekken waarna ze voortijdig besloot op te stappen.

Toekomst op televisie

Naar eigen zeggen heeft Talitha Muusse in de korte tijd dat ze Op1 maakte - zo'n drie maanden - veel geleerd. "Ik heb geleerd hoe je een goede headline maakt bijvoorbeeld. Nog steeds heb ik wel dat als ik met mensen praat ik denk 'headline, headline, headline'." Wel vraagt Muusse zich af of dat wel genoeg is voor zo'n talkshow en of er niet meer ruimte voor nuance en verdieping moet zijn.

Die laatste twee aspecten hoopt ze in de toekomst nog op tv te kunnen brengen. Muusse wil een programma maken dat in de jaren '90 al in Amerika op tv was geweest waarin denkers urenlang praten over de belangrijke zaken in het leven. Muusse is in gesprek en hoopt zo'n soort programma ook hier in Nederland op de buis te kunnen krijgen. Of dat met KRO-NCRV wordt is nog niet duidelijk.

De Perstribune: Talitha Muusse

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie