Cultuur & Media
NTR

David Eilander: 'Ik wil een ode maken aan de volkse cultuur'

foto: Smartlapfoto: Smartlap
  1. Nieuwschevron right
  2. David Eilander: 'Ik wil een ode maken aan de volkse cultuur'

Te gast bij Kunststof waren regisseur David Eilander en scenarioschrijver Jan Eilander. Samen maakten zij de film Smartlap, die deel uitmaakt van de dramaserie Onze Straat. In de film wordt het kwetsbare verhaal van een afgetakelde kroegbaas en accordeonist Arie verbeeld, die moet kiezen tussen zijn zoon of de kroeg.

Onze Straat

Smartlap is onderdeel van de dramaserie Onze Straat, een serie van zes afleveringen van 45 minuten, ieder gerealiseerd door een veelbelovend team van regisseurs, scenaristen en producenten. De verhalen staan op zichzelf, maar ze hebben één ding gemeen: ze vinden allemaal plaats in dezelfde straat.

De film Smartlap gaat over Arie (Jack Wouterse), accordeonist en aftakelende uitbater van een mooi oud café. Hij houdt krampachtig vast aan het verleden en lacht al zijn zorgen weg. Wanneer zijn zoon Rody (Chris Peters) thuiskomt vanuit de afkickkliniek, neemt hij Arie mee in zijn duikvlucht. Ondanks alles blijven de vader en zoon vasthouden aan hun liefde voor elkaar en accepteren ze elkaar zoals ze zijn.

Het ketchup-moment

David: "Chris Peters vertelde tijdens de repetities dat de liefde van zijn vader zich ook wel uit in dat hij extra ketchup doet bij de tosti van Chris, omdat hij weet dat Chris zo van extra ketchup houdt. Wat toen ogenschijnlijk een klein detail leek in onze gesprekken, is eigenlijk een beetje de kern van de film geworden. We hebben in elke scène naar het ketchup-moment tussen vader en zoon gezocht. Dus, ook al heb je ruzie, waar zit de ketchup? En als scènes niet werkten zeiden we, ja jongens, we hebben de ketchup nog niet."

Jan: "Ik heb wel verschillende ketchup-momenten met David. Eén daarvan is dat we samen heel erg goed kunnen zwijgen. We kunnen ook heel veel praten, maar het maakt niet uit als het een uur stil is tussen ons. We kunnen echt gewoon heel goed en heel voldaan zwijgen. Ik voel me dan nooit opgelaten."

David: "Voor mij is een ketchup-moment dat ik vroeger uit school werd gehaald door mijn vader. Dan gingen we niet gelijk naar huis, maar naar een café. Ik kreeg daar een kop thee en een stuk appeltaart en dan gingen we barricade spelen. Barricade is dus mijn ketchup-moment."

De volkse cultuur

Voor David is de film een ode aan de volkse cultuur: "Ik zat in Café Rooie Nelis in de Amsterdamse Jordaan op vrijdagmiddag om een uur of zes en het was er helemaal leeg! Ik realiseerde me: het is VrijMiBo en er is hier niemand! Het zal dus wel niet lang meer duren voordat dit café ook gentrificeert. Dat maakte me wel treurig. En toen bedacht ik me, ik wil een ode maken aan die volkse cultuur, over zo’n café, over een uitbater van zo’n café, die het niet meer kan bolwerken."

Bij Jan was dit iets anders: "Ik was geïnspireerd door het verhaal van accordeonist Johnny Meijer en zijn zoon. Die twee dingen hebben het samen gedaan, dat café en mijn interesse in Johnny Meijer.

Smartlap is te zien op vrijdag 12 februari om 21:15 op NPO3.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie