Cultuur & Media

Kan je in 2019 nog wel echt man zijn?

foto: Wat Jij!? (EO)foto: Wat Jij!? (EO)
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan je in 2019 nog wel echt man zijn?

[EO - RAD1] Nog niet zo lang geleden werden mannen vooral afgebeeld als sterk en heldhaftig, en als kostwinner en hoofd van het gezin. Maar de tijd van de traditionele taakverdeling is voorbij en de definitie van mannelijkheid is aan het veranderen. Mannen worden zelfs opgeroepen om een nieuwe weg in te slaan. Daarom staat in de IGTV-aflevering van Wat Jij!? de vraag centraal of je in 2019 nog wel echt man kan zijn.

Maurits van Falkenreck, ondernemer en oprichter van platform De Nieuwe Zuil, voelt zich wel echt man. "Ik heb een traditioneel patroon hoe ik mijn leven leid en vind het belangrijk dat ik qua werk de boventoon voer. Ik stel me naar buiten toe ook op als beschermer van het gezin."

Verantwoordelijkheid nemen

Patrick Engels is actief bij Emancipator, een organisatie die zich inzet voor emancipatie en mannen. Hij is van mening dat emancipatie bij veel meer mannen zou moeten leven. "In onze cultuur worden seksistische grappen gemaakt, worden vrouwen slecht neergezet en onderdrukt, en wordt geweld gebruikt."

Volgens hem liegen de cijfers er niet om, want negen op de tien daders is man. "Daarmee wil ik niet zeggen dat alle mannen geweld gebruiken, maar er is een potentieel voor mannen om los te breken van die cultuur waarin we denigrerend en niet gelijkwaardig met vrouwen omgaan. Hoe kunnen wij als mannen niet met onze positie en onze rol daar verantwoordelijkheid voor nemen en bijdragen aan een gelijkwaardige samenleving?"

Averechts

Maurits van Falkenreck ontkent niet dat mannen misbruik maken van die positie, maar volgens hem wordt het nu neergezet op een manier alsof alle mannen slecht zijn. "Mannen worden neergezet als dader, en vrouwen worden in de rol van slachtoffer geplaatst en moeten op alle mogelijke manieren gecompenseerd worden."

Hij is benieuwd naar de beweegredenen om de discussie zo scherp neer te zetten. "Het werkt averechts, want het zorgt ervoor dat er een scheiding komt en mannen en vrouwen uiteen worden gedreven."

Wat Jij!? kijken

Het Instagram TV-programma is te zien via de Instagram-app. Zoek dan op NPO Radio 1, via de Instagram-pagina van NPO Radio 1of klik direct door naar de stories van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie