Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Woorden kunnen pijn doen maar ook iets moois oproepen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Woorden kunnen pijn doen maar ook iets moois oproepen'

Annemarie Haverkamp schreef 18 jaar lang columns over haar gehandicapte zoon. Tot hij afgelopen november overleed. Nu is er 'Het boek van Job' - een selectie van 18 jaar columns over Job. Stripfiguren speelden een belangrijke rol in zijn leven en dat beïnvloedde haar schrijfstijl.

Annemarie Haverkamp leest voor uit Het boek van Job

Het is nu iets meer dan een half jaar geleden dat Job overleed, en het gaat redelijk met Haverkamp. "Aan de ene kant is het heftig, want het is heel vers, dus je zit snel bij het verdriet. Maar als je een kind hebt gehad, zo intens en 18 jaar lang, dan wil je eigenlijk niks liever dan hem bij je houden. En mensen over hem vertellen."

In het echt heette haar zoon, die in 2004 geboren is, overigens geen Job. "Dat was de naam die ik gekozen had in de krant, zodat hij niet gelijk herkenbaar was voor alle artsen bij wie hij kwam."

Verhullende taal

Die artsen spraken vaak weinig verhullend, en die woorden nam Haverkamp ook zo over. "Sowieso houd ik niet van verbloemende, verhullende taal. Ik schrijf dingen graag zoals ze zijn, zoals de arts het tegen mij zegt. Als je het zo zakelijk opschrijft, denk ik dat de lezer precies begrijpt hoe gruwelijk het is. Voor Job, en voor die arme ouders die alleen maar kunnen afwachten."

Hoewel woorden dus soms ook pijn kunnen doen, roepen ze ook wel eens iets moois op. Haverkamp vertelt een anekdote. "Toen hij heel klein was, wandelden we bij de kinderboerderij, waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Er kwam een oudere medewerker naar ons toe, die helemaal verguld uitriep 'oh wat fijn hij is gehandicapt dan kan hij hier ook werken.'"

Spongebob

Die eenvoud, daar houdt ze van. Job stond ook zo in het leven. "Het was heel mooi, zuiver ventje waar je ontzettend veel van kon leren. En dat doe ik nu nog. Als ik het moeilijk heb, denk ik: neem het zoals het komt en oordeel niet."

In het leven van Job speelden stripfiguren en animaties een belangrijke rol en dat beïnvloedde haar schrijfstijl onvermijdelijk. Het bracht ook net dat beetje extra lucht voor haarzelf, en haar lezers. “We hebben zoveel Spongebob gekeken en ik kon niet anders doen dan daar goed naar kijken. Dan zie je hoe dingen worden uitvergroot. Als Spongebob moet huilen, eindigt hij in een plas water. Dat zijn beelden die mij helpen om mijn eigen verhaal op te schrijven.”

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie