Cultuur & Media
AVROTROS

NPO-voorzitter Shula Rijxman klaar voor de tweede coronagolf: ‘We staan paraat om ook in deze tijd onze programmering aan te passen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO-voorzitter Shula Rijxman klaar voor de tweede coronagolf: ‘We staan paraat om ook in deze tijd onze programmering aan te passen’

Nieuwe titels en vertrouwde successen. Vanmiddag was de seizoenspresentatie van de NPO. Normaal een feestelijke aangelegenheid in aanwezigheid van alle presentatoren, maar door corona integer en digitaal. Voorzitter van de NPO Shula Rijxman was de enige die live sprak en schoof gelijk na de presentatie aan bij Stax&Toine om de highlights toe te lichten van de in totaal 82 titels.

Video niet beschikbaar

"Groot nieuws is het nieuwe programma van Jeroen Pauw Pauw komt binnen, De Vooravond natuurlijk met het nieuwe duo Fidan en Renze. En verder is er hoogstaand drama in de vorm van bijvoorbeeld Vliegende Hollanders over Fokker," vertelt Rijxman. De NPO heeft inmiddels een behoorlijke portfolio opgebouwd als het gaat om dramaseries. Sommige mensen plaatsen daar een kanttekening bij omdat dat niet zou passen bij het takenpakket van de NPO, maar daar is Rijxman duidelijk over: "Zolang als ik jong ben past drama bij de Publieke Omroep, omdat het de verhalen vertelt op een andere manier. Als je praat over de familie Fokker kan je met een dramaserie alle details geven."

Corona

De presentatie startte met de zin 'door corona is alles anders'. Rijxman heeft alles op alles gezet om het publiek zo goed mogelijk te dienen deze coronatijd. "Vanaf dag één moest ik een crisisteam samenstellen met een directeur televisie, radio en communicatie. We zijn samen met de omroepen gaan zitten en hebben onmiddellijk de programmering aangepast. Zo was 'Op1' er iedere avond omdat er veel behoefte was aan nieuws en duiding, er waren programma’s als 'Frontberichten' en ook programma’s die voor ontspanning zorgden als heimwee tv. In die lijn gaan we door met programmeren. We zijn helaas nog niet van corona af. We staan paraat om ook in deze tijd onze programmering aan te passen. Er komt 5 miljoen extra geld voor wetenschap en kennis: hoe zit dat met die vaccins en wanneer kunnen we erop rekenen. Maar ook rondom cultuur, klimaat en economie; zitten we in een recessie of zijn we al in een depressie."

Het programma Op1 krijgt Jort Kelder als nieuwe presentator, die goed bevriend is met premier Mark Rutte. Dat ziet de voorzitter van de NPO niet als een belemmering: "Ik ken Jort goed en het is iemand die dat uitermate goed kan scheiden. Ik denk dat het de meest kritische interviewer is naar Mark toe, veel meer nog dan je zou kunnen bedenken. Dat geldt voor meer presentatoren. Het zijn vaak mensen met veel contacten, ook in de politiek. Jort kennende gaat hij net zo streng zijn als bij wie dan ook."

Diversiteit

Diversiteit is ook een van de speerpunten binnen de Publieke Omroep. Meer vrouwen en meer kleur is al iets wat je steeds meer ziet, maar Rijxman vindt dat ze dat nog niet goed doen: "Een zwaluw maakt nog geen zomer. We hebben nu met de omroepen afgesproken dat we het gezamenlijk gaan doen en ook afrekenbare afspraken maken als het niet lukt. Dat kan zijn doordat je intekent voor een slot, maar niet met een divers profiel, dat je terug moet naar de tekentafel."

Op het gebied van radio zijn er twee nieuwe presentatoren aangetrokken: Natasja Gibbs en Aashna Sewpersad, maar de voorzitter van de NPO heeft nog meer radionieuws: "Misschien is het belangrijkste nieuws wel dat we steeds meer gaan werken aan podcasts voor kinderen. Rond het najaar zal er meer verschijnen en denk dan bijvoorbeeld aan een podcast rondom Sinterklaas. En dat is echt nieuws. De kinderen krijgen een hele eigen podcastomgeving."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie