Cultuur & Media

Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zat het ook alweer met de tussen-n?

KRO-NCRV
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zat het ook alweer met de tussen-n?

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dichterbij dan je denkt! Frits Spits helpt je in de voorbereiding. Vandaag: hoe zat het ook alweer met de tussen-n?

Frits vraagt zich af, schrijf je 'ziektekiem'? Of 'ziektenkiem'?

Onze Taal geeft uitleg!

In veel samenstellingen en afleidingen gebruiken we een tussenklank: in bijvoorbeeld boeke(n)bon, panne(n)koek en wolke(n)loos is een uh-klank hoorbaar. Die klank wordt soms geschreven als een e en soms als en en wordt al lange tijd 'de tussen-n' genoemd. De officiƫle regel voor de tussen-n is: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en en niet (ook) een meervoud op -es, schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel. Het is volgens deze regel ruggengraat (rug heeft alleen het meervoud ruggen). Daarnaast is het bijvoorbeeld aktetas (zonder tussen-n), omdat naast het meervoud akten ook aktes voorkomt. Lees de uitgebreide regel op de website van Onze Taal.

De Zomerschool-uitzending van De Taalstaat stond eerder in het teken van de tussen-n. Wanneer schrijf je die en wanneer juist niet? Klik hier om het oefen-dictee nogmaals te spelen.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op zaterdag 6 november tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden in De Taalstaat op NPO Radio 1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie