Cultuur & Media

Manhattan Beach van Pulitzerprijswinnaar Jennifer Egan: 'Grandioos!'

foto: Arbeiderspers/Podium/Maven Publishingfoto: Arbeiderspers/Podium/Maven Publishing
  1. Nieuwschevron right
  2. Manhattan Beach van Pulitzerprijswinnaar Jennifer Egan: 'Grandioos!'

[AVROTROS] Het boek Manhattan Beach van Jennifer Egan komt volgens recensent Ingrid Hoogervorst wat traag op gang, maar zoeft dan lekker door en wordt steeds interessanter tot het zo spannend is dat je het onmogelijk kunt wegleggen. De nieuwe roman van de Pulitzerprijswinnaar is volgens Ingrid een klassieke pageturner. Het boek van een andere populaire schrijfster die besproken werd in de Boekenrubriek van de Nieuwsshow is Reddende Engel van Renate Dorrestein. Een Gotic Novel waarmee de populaire schrijfster haar handtekening zet onder een indrukwekkend oeuvre.

Jennifer Egan, Manhattan Beach. Vertaling Arjaan en Thijs van Nimwegen (De Arbeiderspers)

Iedereen keek halsreikend uit naar een nieuwe Jennifer Egan. De jonge talentvolle schrijfster won in 2011 een Pulitzer Prize met Bezoek van de knokploeg, een verrassend experimentele roman over de muziekindustrie. Toen was ze al bezig met research van New York in de jaren 1930-40 voor haar nieuwste roman Manhattan Beach. Het verhaal speelt zich af in de Brooklyn Navy Yard, de scheepswerf in Brooklyn New York waar de geallieerde schepen werden gebouwd en gerepareerd, en de maffia het voor het zeggen had. In tegenstelling tot het eerdere werk van Egan is Manhattan Beach in compositie en stijl een traditionele avonturenroman, een klassieke pageturner waarin spannende dingen gebeuren.

Egan volgt het leven van een Ierse vader, zijn dochter en een Italiaanse gangster. De beklemmende verhoudingen tussen deze drie protagonisten zet de auteur trefzeker en scherp neer in een virtuoze openingsscène, waarin Anna Kerrigan als meisje van 11 op een winterse dag met haar vader Eddie, een bezoek brengt aan de onderwereldfiguur Dexter Styles. De maffiazoon bewoont een villa aan de kust en de onheilspellende sfeer tussen de beide mannen die elkaar behoedzaam aftasten naar de reden achter dit bezoek. De stilzwijgende verstandshouding tussen Eddie en zijn krachtige dochter, de onheilspellende macht van de maffiabaas die als een gevaarlijke onweerswolk boven de strandscène hangt. Grandioos.

Anna wordt de eerste vrouwelijke diepzeeduiker in dienst van de Brooklyn Navy Yard. In werkelijkheid waren er nog geen vrouwen die dat zware beroep uitoefenden maar Egan nam die vrijheid omdat tijdens de oorlogsjaren grote aantallen vrouwen in de haven werkten, of op andere industriële plekken, omdat de mannen aan het front vochten. Dat ze ineens in beroepen verschenen die voorheen gereserveerd waren voor mannen, had consequenties. Vrouwen konden hun kracht tonen. Vrouwelijke fysieke kracht. Met een paar overtuigende scènes laat Egan zien hoe moeilijk het voor vrouwen in die tijd was om die kracht te tonen. Anna moet veel tegenwerking doorstaan van bazen/collega’s voordat ze op een gelijkwaardige wijze behandeld wordt en aan het riskante diepzeeduiken mee kan doen. Ze hoopt erachter te komen wat er met haar vader is gebeurd die niet lang na het bezoek aan Styles spoorloos is verdwenen.

Het verhaal is gecompliceerd, veel beschrijvingen van de gang van zaken op de scheepswerf in die tijd, de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, veel bijfiguren etc. Daardoor komt het boek wat traag op gang, maar zoeft dan lekker door en wordt steeds interessanter tot het zo spannend is dat je het onmogelijk kunt wegleggen.

Ingrid Hoogervorst

In de Nieuwsshow bespreekt een recensent elke week drie boeken in de Boekenrubriek. Deze week is de beurt aan Ingrid Hoogervorst. Schrijfster Ingrid Hoogervorst studeerde Nederlands en Cultuurfilosofie en was van 1979 tot 1991 lerares Nederlands. Ze was recensent voor De Limburger en later voor De Telegraaf, werkte als literatuurcriticus in diverse jury’s en is tegenwoordig is ook docent Proza en Essay verbonden aan de Schrijvers Vakschool Amsterdam.


Renate Dorrestein, Reddende Engel (Podium)

Reddende Engel is Renate Dorresteins 20e roman en misschien wel haar laatste. Bij de schrijfster is slokdarmkanker geconstateerd, volgens de medici heeft ze nog een jaar te leven. Gelukkig dat ze dit boek nog de wereld kon insturen. Reddende Engel is een spannende, beeldend geschreven Gotic Novel waarmee de populaire schrijfster haar handtekening zet onder een indrukwekkend oeuvre.

Mason Currey, Dagelijkse Rituelen (Maven Publishing)

En dan de Dagelijkse Rituelen van schrijvers en beeldend kunstenaars. Mason Currey beschrijft welke wonderlijke gewoonten ze er op na houden om het scheppingsproces iedere dag weer opnieuw leven in te blazen. Voor de Nederlandse vertaling leverde journaliste Eva Hoeke haar bijdrage met de dagelijkse routines van 10 bekende Nederlanders: Harry Mulisch, Spinvis, Albert Heijn, Annie MG Schmidt.

Luister de Boekenrubriek terug

Ingrid Hoogervorst bespreekt 'Manhattan Beach' van Pulitzerprijswinnaar Jennifer Egan

Ster advertentie
Ster advertentie