Cultuur & Media
EONOS

Herman van Veen: 'Het kerstverhaal is de legitimatie van hoop'

  1. Nieuwschevron right
  2. Herman van Veen: 'Het kerstverhaal is de legitimatie van hoop'

Podiumkunstenaar, schrijver en muzikant Herman heeft de kerst al 76 keer meegemaakt, maar dit jaar is het voor hem anders dan ooit door de epidemie waar we in zitten. "Ik denk na over hoe we ervan af komen en wat onze perspectieven zijn", zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken. Maar ook in tijden van corona is er hoop, zegt hij: "Het kerstverhaal is de legitimatie van hoop."

Kerstavondgesprek: Herman van Veen over zijn 76ste kerst

De 76-jarige Van Veen is te gast voor een lang kerstavond-gesprek: "Ik denk dat heel veel mensen zich daarmee bezig houden, en we veel nog niet weten. Wat we wel weten is dat er nogal wat verschillen zijn op deze wereld. Er zijn verbluffend veel arme mensen, mensen die honger hebben, en mensen met wie het geweldig goed gaat. En ik denk dat zolang dat zo uit elkaar ligt, het lastiger wordt dan als we met elkaar zouden zijn."

De podiumkunstenaar die niet van stoppen weet, is zelf inmiddels drie keer gevaccineerd. "Een jaar of drie geleden heb ik een akelige griep gehad, waardoor ik zeer ziek was. Ik was altijd een beetje slordig met de vaccinatie waar ik recht op had. Maar ik ben zo ongelooflijk ziek geweest toen, dat ik het niet meer in mijn hoofd haal mij niet te laten vaccineren."

Herman van Veen met presentator Jeroen Snel

foto: EO

Herman van Veen met presentator Jeroen Snel

Niet kunnen spelen

Van Veen, die in Langs de Lijn En Omstreken ook aangeeft zich nu meer crisismanager te voelen dan artiest vanwege het herorganiseren van voorstellingen, mist het optreden. "Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt. Wat mij helpt is het hebben van plannen, waardoor je moet opstaan, waardoor je tanden moet poetsen. Daar krijg ik energie van. Ik geniet van het schrijven, schilderen, en spelen is mijn grootste geluk."

Kerst geslaagd?

Wanneer is de kerst voor Van Veen geslaagd? "Als het nieuws doorsijpelt dat men het waarom van deze epidemie begrijpt. En hoe we er dan met elkaar uitkomen. Je moet vertrouwen op de wetenschap. Als het over viool spelen gaat en zingen, kan ik je alles uitleggen. En dat is met wetenschappers ook zo. Ik vertrouw daarop."

Op een meer persoonlijke noot, kan de podiumkunstenaar tijdens de kerst genieten van het staren naar een kerstbal. "Ik kan mij daarin verliezen, en zie dan de film van het leven afgespeeld worden. Voor de mensen die het vieren is kerstmis tijd van reflectie, de herinnering aan altijd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie