Cultuur & Media
AVROTROS

'Ik voelde me gekwetst', zegt Gianni Lieuw-A-Soe van Omroep Zwart over Ongehoord Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik voelde me gekwetst', zegt Gianni Lieuw-A-Soe van Omroep Zwart over Ongehoord Nederland

Moet Ongehoord Nederland van de zender? "Het is niet aan mij om dat te zeggen, maar als ik kijk naar de uitzending waarom het gaat, dan voelde ik me wel gekwetst", reageert Gianni Lieuw-A-Soe, mede-oprichter van Omroep Zwart, in MISCHA!.

#135 - Gianni Lieuw-A-Soe

Ongehoord Nederland raakte kort geleden in opspraak na een uitzending over racisme, waarin willekeurige beelden werden getoond van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan. De omroep kreeg eerder al een boete voor het schenden van de journalistieke code van de publieke omroep.

'Je creëert een narratief dat invloed heeft op zwarte mensen'

Eerder vandaag bleek dat een Kamermeerderheid wil dat het makkelijker wordt om in te grijpen bij omroepverenigingen die over de schreef gaan. De regels in de Mediawet moeten daarom worden aangescherpt en verduidelijkt.

"Het voelt alsof er een beeld geschept wordt dat sowieso totaal niet klopt, maar los van dat beeld, wat huist erachter? Waarom doe je dit? En wanneer is het gelukt? Dat is wat ik me afvraag", aldus Lieuw-A-Soe. "Media is een krachtig goed - je kan een beeld vormen, je kan de publieke perceptie beïnvloeden. Je creëert een narratief dat invloed heeft op zwarte mensen of invloed gaat hebben op de relatie tussen zwarte en witte mensen."

Voor de toetreding van een omroep tot het bestel zijn duidelijke regels, maar zijn er geen afspraken over wat er gebeurt als een omroep over de schreef gaat: "Er is een voordeur, maar geen achterdeur", aldus Lieuw-A-Soe. "Ik vind dat we een mooi pluriform bestel hebben. Maar zoals elk proces kan het beter. Ik denk dat we nu als bestel gaan sleutelen hoe het beter kan, en dat is alleen maar mooi."


#135 - Gianni Lieuw-A-Soe

Ster advertentie
Ster advertentie