Cultuur & Media

Jildou van der Bijl: 'Linda is rond en ik ben vierkant'
NTR

foto: Jildou van der Bijlfoto: Jildou van der Bijl
  1. Nieuwschevron right
  2. Jildou van der Bijl: 'Linda is rond en ik ben vierkant'

Na 10 jaar hoofdredacteur te zijn geweest van het tijdschrift LINDA., maakt journalist Jildou van der Bijl de overstap naar Net5. Samen met Linda de Mol is ze aan de slag als creatief directeur voor de vrouwenzender. Van der Bijl is te gast in Kunststof.

Net5

"Een tijdschrift en een tv-zender lijken twee heel verschillende werelden, maar die werelden groeien naar elkaar toe. Het gaat erom: hoe vertel je je verhalen?", zegt Jildou.

"Dat kun je op verschillende manieren doen, in print, online, in video of audio. Je kunt bij een goed verhaal nadenken via welk medium deze het beste tot zijn recht komt. Ik zie het als twee sterke vrouwenmerken en je kunt u zoveel meer cross-overs maken."

Quote

Linda wil alles rond maken en ik zoek graag de rafelrandjes op.

Jildou van der Bijl

Linda magazine is een onderscheidend tijdschrift geworden en dat lijkt te maken te hebben met het rauwe van Jildou. "Dan kom je bij mijn motto 'zonder wrijving geen glans'. Als iets alleen maar mooi en perfect is of alleen maar lief en leuk, dan verveel ik me heel snel. Ik zoek naar manieren om het spannender, leuker, intrigerender, echter of persoonlijker te maken.”

Linda & Jildou

"Ik zeg wel eens, Linda is rond en ik ben vierkant. Linda wil alles rond maken en ik zoek graag de rafelrandjes op. Daarin verschillen we. Maar we kunnen ook heel goed om dezelfde dingen lachen en we vinden dezelfde mensen leuk. We vinden ook heel vaak hetzelfde goed of bijzonder, terwijl we dat doen vanuit verschillende invalshoeken. We hebben iets enorm gemeenschappelijks en iets verschillends."

"Ik denk dat we alle twee niet zo bang zijn. Linda is niet bang: ze kan veel hebben en durft veel. En ik ben ook niet zo bang, omdat ik denk, wat kan er nou gebeuren. Ik wil dingen leren in het leven, dan moet je ook op je bek durven gaan. Het is heus niet zo dat ik me niets aantrek van andere mensen, maar ik kan het ook wel weer relativeren. Het is leven is te kort, je moet voor dingen gaan en durven."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie