Cultuur & Media

Filemon Wesselink: 'Er zijn blijkbaar mensen die in een parallel universum leven'

NTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Filemon Wesselink: 'Er zijn blijkbaar mensen die in een parallel universum leven'

Tv-maker Filemon Wesselink komt met een nieuw programma over complotdenkers en -theorieën. In de zesdelige serie Filemon en de Complotten portretteert hij personen die geloven in het gevaar van 5G tot coronacomplotten en buitenaards leven.

Een parallel universum

"Het was een idee waar Pim Castelijn mee rond liep, de baas van productiehuis Witte Geit", vertelt Filemon over het programma. "Toen lag daar een boek over complotten. Ik zei: 'Dat wil ik! Ik ging gelijk aan. Ik heb een positief beeld over de wereld, maar complotdenkers hebben het tegenovergestelde, dus ik was heel erg benieuwd waar dat vandaan kwam. Er zijn blijkbaar mensen die in een parallel universum leven."

De presentator heeft twintig portretten van complotdenkers gemaakt. "Wat mij wel opviel was dat ze allemaal wel wat meegemaakt hebben, waardoor ze in deze wereld zijn beland. Van burn-out, tot traumatische echtscheiding. Slachtoffers van de toeslagenaffaire zullen waarschijnlijk ook zeggen dat ze geen vertrouwen in de overheid meer hebben. Dat begrijp ik ook wel."

Drijfveren

"Door mijn programma Het is hier autistisch ben ik ook meer over mezelf na gaan denken. Ik ben gevoelig voor prikkels, maar ook voor onderprikkeling. Ik vind het dus wel fijn om het druk te hebben. Dat waardering van een televisieprogramma gemeten wordt in kijkcijfers is een hele prettige prikkeling."

Filemon maakte Fuck me, I'm Famous op het moment dat z'n televisiecarrière een beetje weggleed. Dat was een spannend moment in z'n leven. Hij durfde te denken over het scenario dat het allemaal weg zou vallen. "Ik vind het wel een goede eigenschap van mezelf, dat ik ook niet altijd geloofde dat ik goed was in presenteren." Filemon is programmaformats gaan ontwikkelen, om zich niet alleen op het presenteren te richten.

'Toch voelde ik altijd compassie'

Voor zijn nieuwe programma ging Filemon open en nieuwsgierig de gesprekken aan. "Je gaat mensen niet met een botte bijl verder het ravijn in duwen. Als mensen wat beter uit hun woorden kwamen, of wat meer hadden bereikt, dan was ik wel wat kritischer."

Filemon is diep in de complotwereld gedoken en ging ook veelvuldig naar demonstraties. Hij kwam telkens dezelfde mensen tegen. "Het wereldje voelt ook wel klein. Alle complotdenkers geloven vaak ook wel in alle denkbare complotten. Ook al hebben ze ideeën waar je je niet in kunt vinden, toch voelde ik altijd compassie."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie