Cultuur & Media

Het grote talent van Harry Bannink

foto: ANP Ton Schutzfoto: ANP Ton Schutz
  1. Nieuwschevron right
  2. Het grote talent van Harry Bannink

[NTR - VPRO - AVROTROS - KRO-NCRV] Journalist Gijs Groenteman (44) werkt sinds juli 2016 aan zijn levenswerk De Grote Harry Bannink Podcast. In deze langlopende serie interviewt hij mensen die de componist Harry Bannink (1929-1999) persoonlijk hebben gekend. Afgelopen week verscheen het 26e deel over de 'toonzetter' van meer dan drieduizend liedjes. Frits Spits sprak in De Taalstaat met Groenteman over het geweldige taalgevoel van Bannink.

Wie de lijst met liedjes van Harry Bannink ziet kan niet anders dan zwaar onder de indruk raken. Wie groeide er niet op met zijn liedjes: M’n opa en Op een mooie Pinksterdag uit Ja zuster, nee zuster of het ontroerende Vluchten kan niet meer? Of de liedjes van Sesamstraat, Het Klokhuis, De film van Ome Willem en De Stratemakeropzeeshow?

Heel veel liedjes van Bannink staan in ons collectieve geheugen gegrift. Bannink werkte daarvoor samen met de allergrootste tekstschrijvers van ons land: Annie M.G. Schmidt, Willem Wilmink, Hans Dorrestijn en Karel Eykman.

Quote

Zijn grote talent, behalve zijn muzikaliteit, is zijn taalgevoel geweest

Gijs Groenteman

Tekst zette Bannink ‘aan’

De schrijfster Annie M.G. Schmidt was Banninks muze, wat leidde tot de ‘creatieve explosie’ in Ja zuster, nee zuster. "Bannink werkte altijd met tekst, tekst zette hem 'aan'. Het waren de teksten die hem in beweging kregen, die iets teweeg brachten in zijn hoofd, waardoor die muziek erbij kwam. Hij kon ook geen teksten lezen, zonder er muziek bij te horen. Hij kon goed gedichten lezen, en goed aanvoelen hoe hij die muziek erbij moest kleuren, hoe het verhaal zich ontwikkelt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Grote Harry Bannink Podcast

Je kunt De Grote Harry Bannink Podcast beluisteren via iTunes of Soundcloud. Op de speciale Facebookpagina die Gijs Groenteman in het leven heeft geroepen vind je, behalve natuurlijk alles over het project, ook veel links naar muziek van Bannink. Ook is er een blog met veel informatie.

De Grote Harry Bannink Podcast on Tour

Vanaf 30 september gaat Gijs Groenteman Bannink-vertolker Frank Groothof en pianist Dick van der stoep het theater in met De Grote Harry Bannink Podcast on Tour. Beluister het hele gesprek van Frits Spits met Gijs Groenteman in De Taalstaat.

Boek over Bannink

Op 14 december was in Nooit Meer Slapen een reportage te horen waarin journalist Mathijs Deen een bezoek brengt aan journalist en muzikant Ton Ouwehand. Van Ouwehand verscheen in september 2017 het boek Harry Bannink, toonzetter.

Quote

We zijn inmiddels allemaal Bannink-experts bij ons thuis

Aaf Brandt Corstius

Een hele familie in de ban van 'Ban'

Petra Possel interviewde Gijs Groenteman in Kunststof naar aanleiding van de eerste reeks van De Grote Harry Bannink Podcast, waarvan de eerste aflevering verscheen 'op een mooie Pinksterdag' (4 juni 2017). In die eerste reeks interviewde Groenteman onder anderen tekstschrijvers Hans Dorrestijn, Henny Vrienten, Willem Nijholt en Joost Prinsen. Gijs kreeg de liefde voor de liedjes van Bannink al mee van zijn moeder Hanneke Groenteman en ook zijn jongste dochter ('Ban') heeft inmiddels haar persoonlijke Top 5. De enige thuis die geen fan van Bannink is, is zijn vriendin (nu: vrouw) Aaf Brandt Corstius.

Op de foto vlnr: Guus Vleugel, Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink

Ster advertentie
Ster advertentie