Cultuur & Media
AVROTROS

Bina Ayar: 'Diversiteit is in de mode, maar diversiteit van opvattingen niet'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Bina Ayar: 'Diversiteit is in de mode, maar diversiteit van opvattingen niet'

"Elk ongemak, elke wanklank voorkomen betekent ook dat er geen echte diversiteit is. Het staat haaks op vrijheid, maar ook haaks op menselijkheid", zegt schrijver Bina Ayar in MISCHA!, deze zomer gepresenteerd door Redouan Ait Ouarg. Diversiteit is in de mode, schrijft ze in haar boek, maar dat betekent vrijwel nooit diversiteit van opvattingen.

#303 - Redouan in gesprek met Bina Ayar - MISCHA!

Ayar pleit voor meer menselijkheid en empathie. Tegelijkertijd ziet ze hoe we juist steeds meer te maken krijgen met gedragssturing, controle en conformisme. Een treurige constatering, maar een belangrijke boodschap, die ze optekende in haar nieuwe boek De maakbare mens.

In de achteruitkijkspiegel

Volgens Ayar zijn "alle systemen erop gericht elk risico te voorkomen." "Als het gaat om gezondheid, veiligheid, de verkeerde meningen." Volgens Ayar komt dat maakbaarheidsdenken uit de verlichting. "Het geloof dat we alles kunnen beheersen en naar onze hand zetten. Het heeft prachtige kanten, maar het is ook enigszins doorgeslagen."

We lijken bovendien enorm gericht op vooruitgang, maar wat is dat eigenlijk, en moeten we altijd vooruit? "Kunnen we niet ook even stilstaan bij tradities, de eigenheid, dingen die gebeurd zijn?", vraagt Ayar zich af.

Ayar vindt dat we vaker in de achteruitkijkspiegel moeten kijken. "Dan weet je waar je vandaan komt, welke dingen waardevol zijn die je niet wil achterlaten. En: kijk ook naar links en rechts, naar de tegenliggers. Dat geeft een ruimere blik."

#303 - Redouan in gesprek met Bina Ayar - MISCHA!

Redouan Ait Ouarg, bekend van de programma's De Straten van Amsterdam en De Zwoele Stad (AT5), vervangt presentator Mischa Blok tijdens haar vakantie en presenteert drie weken lang MISCHA! op Radio 1, tussen 1 en 2 's nachts. Gesprekken luister je op de vertrouwde plek van MISCHA! in je podcastapp, bijvoorbeeld in Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie