Cultuur & Media

Programmering 2024: versterking crossmediale onderzoeksjournalistiek op NPO Radio 1

foto: Tijn van der Muuren
  1. Nieuwschevron right
  2. Programmering 2024: versterking crossmediale onderzoeksjournalistiek op NPO Radio 1

NPO Radio 1 vernieuwt in januari de programmering op een aantal plekken. Ook is vanaf dan een aantal nieuwe vaste presentatoren te horen.

"Ik ben zeer verheugd dat we in het nieuwe jaar onze crossmediale onderzoeksjournalistiek verder uitbouwen en versterken met Argos en Pointer", zegt Klaske Tameling, zendermanager van NPO Radio 1. "Met de komst van een nieuw zondagavondprogramma van Omroep ZWART en een nachtprogramma van het Caribisch Netwerk zorgen we daarnaast voor een meer divers journalistiek aanbod waarmee we een bredere groep luisteraars willen bereiken."

Hieronder een overzicht van alle wijzigingen en nieuwe programma- en podcasttitels vanaf januari:

Zaterdagmiddag: Argos en Pointer

De journalistieke onderzoeksprogramma’s Argos (VPRO) en Pointer (KRO-NCRV) zijn vanaf januari om de week te horen op de zaterdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur. Door minder lineaire uitzendingen te maken hebben de onderzoeksjournalisten van beide programma’s meer tijd voor diepgravende research en voor het produceren van crossmediale onderzoeksjournalistieke verhalen. Op deze manier gaan Argos en Pointer zich verder ontwikkelen als sterke on demand titels met verdiepende podcastseries en producties voor video en online. Pointer verdwijnt daarmee op de zondagavond van NPO Radio 1. De eerste uitzending op zaterdag 6 januari wordt verzorgd door Argos.

Zondagavond: Met Mandy

Op de zondagavond komt Omroep ZWART met het nieuwe programma Met Mandy van 21.00 tot 22.00 uur. Presentator is Mandy Woelkens, hoofdredacteur van LINDA.meiden. In dit programma wordt er met een positieve blik naar het nieuws en de actualiteiten gekeken en gaat Mandy in gesprek met inspirerende gasten én luisteraars.

Het programma Dijkstra en Evenblij Ter Plekke (BNNVARA) is vanaf januari een uur eerder te horen op de zondagavond, na NOS Langs de Lijn van 19.00 tot 21.00 uur.

Donderdagnacht: Caribisch Netwerk

In de nacht van donderdag op vrijdag van 02.00 tot 05.00 uur komt de NTR met De Nacht van het Caribisch Netwerk. Daarin is onder meer ruimte voor bijdragen van correspondenten die vertellen wat er speelt in het Caribische deel van Nederland. De NTR verzorgt al ruim tien jaar de online nieuwsvoorziening Caribisch Netwerk, een onafhankelijke nieuwsvoorziening voor Caribische Nederlanders hier en daar. Met dit nieuwe programma wil de NTR beide zijden van de oceaan letterlijk met elkaar verbinden. Het programma wordt gepresenteerd door Guilliano Payne.

Nieuwe vaste presentatoren

Naast de komst van Mandy Woelkens en Guilliano Payne is er nog een aantal vaste nieuwe presentatoren te horen op NPO Radio 1.

Roos Abelman presenteert vanaf januari het programma Spraakmakers (KRO-NCRV) van maandag tot en met donderdag tussen 09.30 tot 11.30 uur. Zij neemt daarmee de plek over van Ghislaine Plag, die op donderdag 28 december haar laatste uitzending van Spraakmakers presenteert.

Andrew Makkinga presenteert per januari Kunststof (NTR), wisselend met Willemijn Veenhoven, die eerder dit jaar al begon als presentator van dit programma. Andrew Makkinga presenteert op maandag en woensdag, Willemijn Veenhoven op dinsdag en donderdag.

Stephan Komduur presenteert vanaf maart 2024 De Nieuws BV (BNNVARA), in afwisseling met Natasja Gibbs.

Nieuwe podcast: Mina en Mevrouw

Na De plantage van onze voorouders (VPRO) duikt journalist Maartje Duin opnieuw in haar familiegeschiedenis. De achtdelige documentaire NPO Radio 1-podcast Mina en Mevrouw (VPRO) is een epische vertelling over de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw. Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Op zoek naar antwoorden legt Maartje contact met Mina’s familie. En ze stuit op een ongelofelijke bron: de dagboeken van haar overgrootmoeder, die bijna een eeuw beslaan. Vanaf 3 februari op NPO Luister en vanaf 4 februari wekelijks bij OVT op NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie