Cultuur & Media
AVROTROS

Dwight Dissels speelt 'Een echte Nederlander'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Dwight Dissels speelt 'Een echte Nederlander'

"We zijn hetzelfde, hoe ik ook van jou verschil." Zanger Dwight Dissels had zijn nieuwe single al maanden op de plank liggen, maar brengt 'm nu in de roerige week met de #BlackLivesMatter-protesten uit. Bij Humberto gaat 'Een echte Nederlander' in première.

Dwight Dissels, bekend van televisieprogramma's als The Passion en The Voice, speelt in 'Humberto' voor het eerst zijn nieuwe nummer 'Een echte Nederlander'. Het nummer lag al even op de plank, maar onder meer door de gebeurtenissen rondom George Floyd en ook hoe dat in Nederland wordt beleefd, is het nummer actueler dan ooit.

"Het is zo'n bijzonder nummer voor mij," zegt Dwight, "omdat ik mijn persoonlijke verhaal erin vertel. We wilden dit niet zomaar de wereld in sturen." Toen hij afgelopen maandag naar tv zat te kijken en zag hoe een divers publiek zich op de Amsterdamse Dam had verzameld, besloot hij het nummer uit te brengen. "Dat is de essentie van waar 'De echte Nederlander' over gaat."

'Nummer met een boodschap'

Toch is het nummer geschreven en opgenomen in de week dat de Utrechtse tramaanslag plaatsvond. Dwight vertelt tegen Humberto dat hij en producer Alain Clark een nummer met een boodschap wilden maken. "Een boodschap van hoop, van verbroedering, van samenkomen. Er heerste toen een 'wij tegen hun'-gevoel. [Alain] ging toen vragen stellen: oké, waar kom je vandaan? En kookte je moeder Surinaams, of kookte ze ook Nederlandse gerechten? Gaandeweg kwamen we tot het resultaat."

"Als je alleen al kijkt naar de diverse keukens die we in Nederland hebben, als je kijkt naar de diverse culturen die we in Nederland hebben, dan maakt dat de Nederlandse bevolking juist sterk." Ondanks die diversiteit is er in Nederland nog altijd sprake van institutioneel racisme, merkt Dwight ook op: "Op het moment dat mensen willen solliciteren wordt er naar hun achternaam gekeken, of het etnisch profileren. Ik heb het zelf in die mate nog niet meegemaakt, want ik heb denk ik nog niet zo'n mooie auto, maar het is wel iets dat speelt en wat je moet benoemen om tot een verandering te komen."

Bekijk 'Een echte Nederlander' van Dwight Dissels hieronder. Wil je alle hoogtepunten uit de uitzending zien? Klik dan hier.

Dwight Dissels actueler dan ooit met single 'Een echte Nederlander'

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie