Cultuur & Media
NTR

Rapper Diggy Dex neemt je mee op reis

foto: Facebookfoto: Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapper Diggy Dex neemt je mee op reis

De Nederlandse rapper Diggy Dex scoorde platina hits met JW Roy (Treur Niet) en Ali B (Ik Huil Alleen Bij Jou). Nu is zijn zesde album uit: Karavaan. De richting voor Karavaan lag dichtbij: thuis en onderweg. Thuis is zijn familie, onderweg is de band waarmee hij de afgelopen jaren reisde om zijn muziek te delen. Onderweg is er tijd voor lol, maar ook voor bezinning en reflectie. Nadenken over wat je doet, de relativiteit van het leven, en dankbaarheid voor wat je onderweg meemaakt. Daarover vertelt hij in Kunststof.

{podcast audio="68531" caption="Kunststof - Diggy Dex, rapper, muzikant - 04-12-2018" }

Een zoektocht

Het album is het resultaat van een zoektocht, een reis. Dex: "Er staat een nummer op het album Alles is nu, dat is voor mij het sleutellied op het album. Het gaat over de zoektocht van het hoofd naar het hart. Ik ben van nature iemand die graag op reis is, letterlijk en figuurlijk. Ik gedij nooit zo goed op één plek. Ik merk steeds meer dat in het nu de mooiste dingen ontstaan en mij het meeste gelukt brengt. Maar je bent nooit af. Ik denk dat dat de essentie is van mijn zoektocht."

Onrust en vaderschap

Een ander nummer op het album gaat over de wisselwerking tussen Dex en zijn vriendin. Het gaat over onrust, naar buiten moeten. Dex: "In dit geval is dat vrij letterlijk, de studio in, de wijde wereld in, spelen. Het gezinsleven kan me af en toe benauwen ja, al is het steeds minder. Ik denk dat ik daar in samenspraak met mijn vriendin steeds beter in ben geworden. Ik heb het moeten leren.

Quote

Ik had het gevoel niet te voldoen als goede vader

Diggy Dex

Een onmetelijke hoeveelheid liefde

"Ik vond het in het begin erg lastig met een kind", vertelt de rapper, "omdat ik weleens liever in de studio wilde zitten. Ik vond het een heel moeilijk gegeven, dat ik me schuldig voelde. Ik dacht dit moet het mooiste ding zijn dat er in een mensenleven kan gebeuren en ik vind het best intens om mee te maken dat er een boel momenten zijn waarop ik het eigenlijk niet heel leuk vind."

Dex: "Alhoewel er natuurlijk een onmetelijke hoeveelheid liefde loskwam en nog steeds is. Dat is ook waar het nummer Weg van jou over gaat. Op een gegeven moment lag ik in tranen op de bank, omdat ik het gevoel had dat ik niet kon voldoen aan de verwachting een goede vader te zijn."

Deze ervaringen en meer zijn terug te horen op Karavaan. Het album is een verzameling reisliedjes die je meenemen op een reis zonder bestemming.

Kijk hier het hele interview terug.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg voor meer Kunststof Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie