Naar homepage
Cultuur & Media

Wat voor filmjaar gaat 2021 worden? 'Er komt veel meer aandacht voor Aziatische films'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat voor filmjaar gaat 2021 worden? 'Er komt veel meer aandacht voor Aziatische films'

Wat voor jaar wordt 2021 voor de film? Vorig jaar werden enorm veel films uitgesteld door corona. Blockbusters als Mission Impossible en James Bonds ‘No Time To Die’ waren nog niet te zien in de bioscopen en volgens Rabia Sitabi, programmeur bij verschillende filmfestivals houdt de nieuwe releases nauw in de gaten. Volgens haar wordt het ’t jaar van de Aziatische film.

Sitabi denkt dat Nederland zich niet snel kan opmaken voor de blockbusters die vorig jaar kleur moesten geven. “De release van James Bond staat gepland in het voorjaar, maar ook daar heb ik mijn twijfels over. Ik denk niet dat het gaat gebeuren, de hele markt heeft namelijk nog steeds last van corona. De bioscopen zijn op dat moment nog niet klaar voor zo’n release. Misschien wordt hij zelfs verschoven naar volgend jaar”, vertelt de filmkenner en programmeur in Nieuws en Co.

Aziatische films profiteren van kwakkelend Hollywood

Grote markten voor filmmakers liggen nu op hun gat en juist de enorme vraag naar die films zorgt ervoor dat de films nodeloos worden uitgesteld. Voor grote releases wordt er daarom gekeken naar Azië. “Er is daar wat meer rust omtrent corona. Dat geldt natuurlijk niet voor ieder land, maar het gros van de opnames kan daar nog wel uitgevoerd worden. Daarnaast is vorige week bekend gemaakt dat een Aziatische animatiefilm de meest verkopende film is geworden. Dat is een film die bijvoorbeeld Spirited Away van Studio Ghibli van zijn troon heeft gestoten”, vertelt Sitabi verder.

Het komt volgens de popcultuurkenner door de vele aandacht die de Aziatische filmmarkt heeft gekregen. Zo is er veel meer aandacht voor bijvoorbeeld Zuid-Koreaanse series. “Sterk lopende streamingservices hebben door dat succes veel meer Aziatische content opgekocht. Denk dan aan Japanse anime-series, aan Bollywood-films en Indiase realityshows. Daarnaast doen Koreaanse series en films het ook goed. Het is dan ook de verwachting dat Netflix veel meer series daarvan gaat laten zien.”

De films en series zijn volgens Sitabi vooral wijdverspreid beschikbaar, wat volgens haar zorgt dat het succes alleen maar groter wordt. “Deze content bestaat natuurlijk ook al heel lang, dus mensen kunnen de series bingewatchen. Ook worden de acteurs steeds bekender. Ook films als Parasite hebben ervoor gezorgd dat Aziatische films meer erkenning hebben gekregen. Mensen hebben daardoor meer interesse in deze films. Je kan ook maar door blijven kijken omdat er zo veel van is.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie