Cultuur & Media

'Het is het moeilijkste wat er is, iemand aan het lachen maken'

NTR
foto: Gerard Coxfoto: Gerard Cox
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is het moeilijkste wat er is, iemand aan het lachen maken'

Gerard Cox, zanger, acteur, cabaretier, scenarioschrijver en regisseur, werd in maart 80 jaar. In Kunststof blikt hij terug op een indrukwekkend carrière.

Duizendpoot

Gerard Cox is een creatieve duizendpoot die al meer dan vijftig jaar in het artiestenvak zit. Ooit begon hij zijn carrière als zingende schoolmeester. Zijn broer Ab Cox vertelt dat die richting van jongs af aan duidelijk was. Ab: "Als klein ventje trok Gerard al veel de aandacht, het zat er al vroeg in bij hem."

Gerard: "Moppen vertellen, liedjes zingen. Toen ik op de mulo zat had ik in de gaten dat ik naar het toneel wilde."

Quote

Je moet niet te gauw tevreden zijn met wat je doet

Gerard Cox

'Hij wil het goed doen'

Cox wordt gewaardeerd om zijn professionaliteit en perfectionisme. Hij repeteert liever tweehonderd, dan honderd keer. "Ik vind dat niets bijzonders. Dat je je teksten kent voor filmopnames, dat is toch logisch? Ik vind het doodgewoon." Broer Ab bevestigt: "Hij is altijd kritisch op Jan en Alleman, maar ook op zichzelf. Hij doet niks zomaar, hij wil het goed doen."

"Dat kan ook niet anders", reageert Gerard. "Je moet niet te gauw tevreden zijn met wat je doet. Het kan altijd beter. En daar moet je naar streven; dat je het beste van jezelf geeft."

Cabaret

"Het is de mensen een worst voorhouden waarvan ze nog niet zeker weten of ze hem wel lusten", was een veelgehoorde uitspraak van Cox over cabaret. "Het is het moeilijkste wat er is, iemand aan het lachen maken. Een lachende zaal, die in een wolk van lach naar je toekomt, of een applaus tussendoor, daar kun je letterlijk en figuurlijk van eten. Dan ga je opgelucht naar huis."

80 jaar

Reflecteert Cox op zijn leven? "Ik geloof het niet. De laatste tijd een beetje. Dat ik nu terug kan kijken, omdat ik echt denk dat ik wel gehad heb. Ik ben niet zo'n terugkijker. Dat heeft niet zoveel zin. Ik had me van bepaalde dingen veel minder aan moeten trekken, dat komt omdat je zo jong en zo stom bent dat je verkeerde beslissingen neemt. Maar dat is nou eenmaal zo, daar leer je ook van."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie