Cultuur & Media
AVROTROS

Podcastluistertips! Over waarheidsvinding en honderdjarigen

foto: Eigen fotofoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcastluistertips! Over waarheidsvinding en honderdjarigen

Podcastmakers Dirk Bruinsma van Het Zwanemeer en Tijs Huys van Het geheim van de Eeuweling schuiven aan bij Podcastgids VINK met Mischa Blok. Welke podcasts zijn volgens hen het luisteren meer dan waard?

#159 - Rampvlucht - Zo geboren - Dit kan geen toeval zijn - VINK: De podcastgids van Nederland

Gerelateerde podcast

Rampvlucht

Rampvlucht

Podcastmaker Dirk tipt de podcast Rampvlucht van KRO-NCRV voor NPO Radio 1. Dertig jaar na de Bijlmervliegtuigramp willen de podcastmakers weten wat er echt gebeurd is. Meteen na het neerstorten van het vliegtuig doen er namelijk vreemde verhalen de ronde. Wat zat er in het vliegtuig en hoe heeft het kunnen crashen?

Dirk: "Ik vind dat Sosha Duysker, die de podcast presenteert, dat op een heel integere manier aanpakt, en het verhaal mooi opbouwt. Je luistert naar een van de ooggetuigen in de eerste aflevering, Karin, die stap voor stap, heel persoonlijk en dus ook heel kwetsbaar, een traumatische ervaring beschrijft."

foto: VRT MAX

Zo Geboren

Tijs' podcasttip is Zo Geboren van het Vlaamse platform VRT MAX. Daarin gaat Raf, samen met podcastmaker Kenneth Berth, op zoek naar de identiteit van zijn vader. De reeks gaat niet alleen over die zoektocht, maar ook over hoe de maatschappij in die tijd omging met homoseksualiteit.

"Het is een prachtig tijdsbeeld, er komt ook muziek uit die periode langs. Ik ga dan terug in mijn jeugd, en herken veel uit het West-Vlaamse dorp Bellegem waar ik ben opgegroeid", vertelt Tijs. Tegelijkertijd blijkt het onderwerp, hoe er in die tijd naar homoseksualiteit werd gekeken, nog altijd gevoelig. Tijs: "De makers moesten bijna stoppen omdat het zoveel teweeg bracht." Dirk: "Dat raakte mij heel erg, omdat je je dan realiseert hoe kwetsbaar het is. Omdat je heel goed snapt dat je dit misschien niet moet doen. Ik dacht ook meteen: hoe ga je hiermee om als maker?"

foto: de Volkskrant

Dit kan geen toeval zijn

Mischa beveelt de podcast Dit kan geen toeval zijn aan, uitgebracht door de Volkskrant en gemaakt door Volkskrant-journalist Huib Modderkolk en podcastmaker Simone Eleveld. In de reeks wordt het verhaal vertelt van Nederlander Bart, die in 2017 op het vliegveld van Madrid in de rij staat voor een vlucht naar Barcelona. Hij wordt uit de rij gehaald en naar een leeg vliegtuig gebracht.

Mischa: "Bart heeft vervolgens een gesprekje met de enige andere passagier in dat vliegtuig, een vrouw. Jaren later heeft hij nog altijd niet door wat er precies is gebeurd. Hij vraagt zich af: was hij nu een project van de geheime dienst?" Wat de podcast zo boeiend maakt volgens Mischa is dat je in de serie meer leert over hoe die geheime diensten te werk gaan.

foto: het Zwanemeer

Het Zwanemeer

Tot slot: ook Dirk en Tijs maken een podcast. Dirk vertelt over zijn reeks Het Zwanemeer: "Ik heb heel erg heb getwijfeld aan iets dat mij misschien iets is overkomen, toen ik 9 of 10 jaar oud was, op een camping in Drenthe. Ik ging stiekem op pad, en ineens stond er een man voor me die vroeg waar het Zwanemeer was. Het volgende moment dat ik me herinner is dat ik met hem aan dat meer sta. Hij heeft mijn pols stevig vast. Ik weet niet meer precies wat er gebeurd is en heb 26 jaar lang gezwegen." In zijn podcast gaat hij in gesprek met familie: wat weten zij nog van dat moment?

foto: Het Geheim van de Eeuweling

Het Geheim van de Eeuweling

En in zijn podcast Het Geheim van de Eeuweling spreekt maker Tijs met honderdjarigen. Wat is hun geheim? Tijs: "Ik beschrijf die mooie verhalen, je ziet de herinneringen tot leven komen in hun ogen. Ik ben altijd omringd geweest door ouderen, ik luisterde, en zij naar mij. Het bijzondere aan oudere mensen is dat ze vaak geen oordeel hebben, ze hebben de tijd."

#159 - Rampvlucht - Zo geboren - Dit kan geen toeval zijn - VINK: De podcastgids van Nederland

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie