Dit is typisch Marcel van Roosmalen: verveeld, overdreven en vol uithalen
- Nieuws
- Dit is typisch Marcel van Roosmalen: verveeld, overdreven en vol uithalen
Overdrijving, een bewuste sombere en verveelde toon en harde uithalen – zo analyseert schrijver en taalwetenschapper René Appel het taalgebruik van Marcel van Roosmalen bij De Taalstaat
Video niet beschikbaar
Hij is inmiddels een bekende Nederlander. En hij wordt alleen maar bekender, nu hij deze maand dagelijks te zien is in de SBS-talkshow Marcel en Gijs. De Marcel over wie het gaat is Marcel van Roosmalen: schrijver, columnist, presentator. Je herkent hem meteen als je hem hoort, analyseert Appel in zijn wekelijkse rubriek Het TNA van...
Vaak chagrijnige indruk
Hem valt zijn 'hele droge, vlakke toon' op. "Hij gebruikt weinig intonatie. Het is een heel vlakke zinsmelodie. En daardoor maakt die vaak een wat chagrijnige indruk." Dat doet hij bewust, denkt Appel. "Het heeft juist een zeker effect."
Van Roosmalen bedient zich ook vaak van overdrijving, signaleert de taalanalist. Hij laat een fragment horen vol woorden als 'fascinerend', 'ongekend' en 'ongelofelijk'. "Een stijlfiguur om iets belachelijk te maken. Daar maakt-ie heel veel gebruik van."
Maakt andere belachelijk
Die grote woorden plakt hij vaak ook op zijn eigen functioneren – uit zelfspot wel te verstaan. En zoals hij zichzelf niet al te serieus neemt, zo maakt hij anderen vaak ook belachelijk. "Hij schrikt niet terug voor een harde uithaal." Waarom heeft 'ie zelf ook wel eens uitgelegd. Dat mensen die zelf grote woorden gebruiken, dat ook terugverwachten. Iets met een bal en kaatsen.
Luisteren en kijken naar Marcel van Roosmalen kan nog ongeveer een weekje: Marcel en Gijs is nog een weekje op tv. Elke dinsdagmiddag is hij 'druktemaker' bij de Nieuws BV.
Het TNA van...
Iedere week analyseert taalwetenschapper René Appel het taalgebruik van een bekende Nederlander in De Taalstaat-rubriek het TNA (taalnatuuranalyse).
Eerder maakte hij het TNA van Max Verstappen en Sven Kockelmann.