Cultuur & Media
VPRO

Jolande Withuis: 'Stop met het benoemen van seksen'

foto: Keke Keukelaar
  1. Nieuwschevron right
  2. Jolande Withuis: 'Stop met het benoemen van seksen'

Jolande Withuis schrijft in haar boek Vrouw en Vrijheid een betoog voor kritischer feminisme. In Nooit Meer Slapen vertelt ze hoe wij af moeten van twee verschillende soorten mens: "Je kunt wel doen alsof er twee seksen zijn, maar ongelofelijk veel mensen passen niet in die vakjes."

Jolande Withuis (schrijfster) - Nooit meer slapen

Ook stereotypering mannen

Withuis vindt dat mannen ook feminist zouden moeten zijn en dat de tweedeling naar seksen ook mannen stereotypeert. Desalniettemin is die tweedeling enorm in het voordeel van mannen geweest: "Alle arbeidsverboden kwamen bijvoorbeeld van mannen. Op die manier zijn vrouwen uit de arbeid geduwd om thuis te blijven en voor de kinderen zorgen."

Withuis is tevens van mening dat we vrouwen niet moeten verheerlijken in de feministische strijd: "We moeten niet gaan roepen dat we zo speciaal zijn, ook al is het een logische reactie op minachting van vrouwen." Volgens Withuis zouden we op deze manier alsnog minachtend spreken over vrouwen, maar dan met een gouden randje. Bijvoorbeeld "als wij gaan roepen dat we zo zorgzaam zijn. Om deze reden werden wij juist geacht om thuis te blijven. We zijn gewoon mensen. Goed, slecht, aardig of onaardig. Gewoon zoals alle andere mensen."

Ingeperkt op basis van sekse

Withuis beaamt dat mensen altijd al enorm werden ingeperkt op basis van hun sekse. "Veel vrouwen gingen vroeger door het leven als man om te kunnen werken of om als scheepsjongen mee te kunnen." Volgens Withuis valt er wel iets te doen aan die opgelegde beperkingen: "Laten we ophouden met het benoemen van seksen," stelt ze voor. Alleen door er niet meer steeds de nadruk op te leggen kunnen we volgens haar het sekseverschil eindelijk de wereld uithelpen.

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie