Cultuur & Media
AVROTROS

Speelfilm De Oost over Indonesische onafhankelijkheidsoorlog: 'Er is vijf jaar oorlog gevoerd'

foto: AMAZON PRIMEfoto: AMAZON PRIME
  1. Nieuwschevron right
  2. Speelfilm De Oost over Indonesische onafhankelijkheidsoorlog: 'Er is vijf jaar oorlog gevoerd'

De Amerikaanse streamingdienst Amazon Prime Video heeft hun eerste Nederlandse speelfilm aangekondigd: De Oost. De film gaat over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Deze week kwam de trailer van de film naar buiten. Producent Sander Verdonk vertelt meer over De Oost bij Humberto.

"Toen ik op school zat - in de jaren tachtig en negentig - werd de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog weggezet als politionele acties. Als je iets dieper in die geschiedenis duikt, kom je erachter dat het de grootste militaire operatie ooit is vanuit Nederland. Er is vijf jaar oorlog gevoerd, met meer dan honderdduizend soldaten en veel slachtoffers", zegt Sander Verdonk.

Overgrootvader

De fascinatie om als verhalenmaker dieper in de geschiedenis te duiken, was de voedingsbodem van De Oost. Daarbij speelde de achtergrond van regisseur Jim Taihuttu volgens Verdonk een belangrijke rol. "Zijn overgrootvader is tijdens de Indische Onafhankelijkheidsoorlog gestorven als KNIL-soldaat. Jim vroeg zich af waarom hij zo weinig wist en hoorde over die tijd."

De film is gebaseerd op de werkelijkheid. Omdat de makers dus het echte verhaal wilden vertellen, was de research een serieuze taak. "We zijn zeven jaar geleden begonnen met de research. Toen konden we nog veel veteranen spreken, helaas worden dat er steeds minder. Verder hebben we dagboeken van veteranen gelezen, lokale research gedaan en gesproken met overlevenden", legt Verdonk uit. Toch blijft De Oost een film, dus zijn er wel afslagen gemaakt. "Ons hoofdpersonage heeft niet bestaan, dat is de belangrijkste afslag. Voor de rest is alles wat wij aanraken in de film echt gebeurd, ook de executies", aldus Verdonk.

#Ontzwijg

Samen met de film lanceerden de makers ook de hashtag #Ontzwijg. Verdonk legt uit: "Die hashtag is voor ons een campagne van bewustzijn, die veel breder is dan de film. Men moet in bredere zin praten over zijn of haar verleden. Of het nou iets is in je privésfeer, of dat het te maken heeft met je koloniale verleden. Verhalen moeten worden ontsloten, we moeten met elkaar in gesprek. Er zijn zoveel verhalen niet verteld, dat moeten we doorbreken."

De Oost is vanaf 13 mei te zien op Amazon Prime.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie