Cultuur & Media
MAX

Frans Klein: 'Geven levert meer op dan nemen'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Klein: 'Geven levert meer op dan nemen'

Frans Klein, directeur video bij de NPO, is er dit jaar vandoor gegaan met de prijs van omroepman van het jaar. Onder meer oud-omroepbestuurder Fons van Westerloo roemt Kleins diplomatie. Als kind uit een gezin van veertien kinderen heeft Klein dat al vroeg geleerd. "Geven levert meer op dan nemen."

Dat zei Frans Klein zondag op De Perstribune van MAX. "Ik was het achtste kind. Dan leer je ook wel bruggen bouwen." Dat ging bijvoorbeeld over wat er op de televisie werd aangezet. "Er werd lang niet altijd democratisch gestemd."

Video niet beschikbaar

Arjen Lubach

Frans Klein was zelf redelijk verrast dat hij de prijs voor omroepman van het jaar won. Zelf had hij voor Arjen Lubach gekozen. "Wat zij wekelijks neerzetten en de impact die dat heeft in Nederland. Het is een wonderlijke combi van humor, satire en journalistiek. Het werkt als een trein." Klein vindt de prijs ook meer voor de makers. "Zij zijn het meest zichtbaar en het meest kwetsbaar. Voor mij is het een prijs voor de programmering, en dus ook voor mijn team."

Nieuwe omroepen

De discussie die nu speelt bij de NPO gaat over de nieuwe aspirant-omroepen die graag toe zouden willen treden tot het publieke bestel. Omroep ZWART en Ongehoord Nederland zijn de bekendste voorbeelden. Op de vraag of hij liever Omroep ZWART of Ongehoord Nederland ziet, antwoordt Klein toch ZWART. Maar een echte voorkeur heeft hij niet. "Wij zijn de gatekeeper, en daarin hebben wij geen voorkeuren. Als ze met een beleidsplan komen en dat wordt getoetst dan hebben ze wel een ticket voor deelname of niet." Klein ziet dat er een nieuw soort verzuiling is ontstaan. "Waar je vroeger de zuilen had zie je dat er nu veel smaakgemeenschappen zijn, soms politiek, soms cultureel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vernieuwing

Dit jaar startte de NPO onder leiding van Klein met Op1. Een volledig nieuw concept met wisselende presentatoren. Volgens Klein is dat soort vernieuwing essentieel. "Anders hadden we nu nog naar Swiebertje gekeken." Eén van de presentatoren van Op1 is Paul de Leeuw. Hij wordt bekritiseerd, maar Klein zegt dat de NPO toch met hem doorgaat na de Kerst. "Paul is één van de grootste makers die de tv ooit heeft voortgebracht." Daarnaast komt er op zondag een nieuw duo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Perstribune: Frans Klein

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie