Cultuur & Media
MAX

Vier online games die het spelen waard zijn

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier online games die het spelen waard zijn

Gamen is al lang niet meer een hobby van puberjongens die, met de gordijnen dicht, de hele dag zombies lopen af te knallen. De gamewereld is volgens techjournalist Simoon Hermus uitgegroeid tot een gigantische, volwaardige industrie waar voor iedereen wat te vinden is. Zij sprak daarover in Nieuwsweekend.

Video niet beschikbaar

De markt voor betaalde games is in 2020 met 30 procent gestegen tot een totale marktomzet van ruim 145 miljard euro? Volgens techjournalist Simoon Hermus is er voor iedereen een passende game op de markt: "Als mensen zeggen dat gamen niks voor hen is, voelt dat altijd voor mij hetzelfde als wanneer mensen één geschiedenisboek hebben gelezen en dan zeggen dat ze boeken niet leuk vinden. Er zijn heel veel andere soorten spellen, waar wij van de media wel meer aandacht aan mogen besteden om dat te laten zien."

Vrouwenhaat

Ook steeds meer vrouwen ontdekken het gamen, terwijl de gamewereld volgens Hermus nog steeds geen fijne plek voor vrouwen is. Al is zij zelf wel gestopt met de online multiplayer. "Als ze horen dat je een vrouw bent krijg je veel haat, al merk ik wel dat er steeds meer verandering plaatsvindt, omdat er steeds meer vrouwen en meisjes het gamen ontdekken."

Daarom komen er ook steeds meer games op de markt die speciaal vanuit het oogpunt van vrouwen worden ontwikkeld. Maar niet alleen op dat punt probeert de game-industrie inclusief te zijn, ook steeds meer games worden zo ontwikkeld dat ze ook met allerhande beperkingen te spelen zijn.

Geen tijdverspilling

"Gamen voelt voor heel veel mensen als tijdverspilling, terwijl we het doodnormaal vinden als iemand drie uur achter elkaar Netflix zit te kijken", aldus Hermus. Zij raadt dan ook de onderstaande games aan om uit te proberen.

Journey of the Broken Circle

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=9ovPk8DhLnM" start="false"}

Dit spel is te spelen op PC, iOS en de Nintendo Switch en gaat over relaties die beginnen en eindigen.

Thomas was Alone

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=5K4zjNtQ3y8" start="false"}

Een spel over vriendschappen, te spelen op alle platforms.

SPARX

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=GlvtX5K1PSs" start="false"}

SPARX is een gratis online spel speciaal ontwikkeld om jonge mensen met milde tot matige depressie, stress of angst te helpen. Kan ook op je mobiel.

Overcooked

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=Ob6VIECzAFk" start="false"}

In Overcooked ben jij de baas van een restaurant, met alle gevolgen van dien. Overcooked is beschikbaar voor alle consoles.

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie