Cultuur & Media
EONOS

Gouden Kalf-winnaar Jandino Asporaat: ‘Ik had geen hoofd voor een Nederlandse film'

foto: Langs de Lijn en Omstreken
  1. Nieuwschevron right
  2. Gouden Kalf-winnaar Jandino Asporaat: ‘Ik had geen hoofd voor een Nederlandse film'

Onlangs won cabaretier, presentator en acteur Jandino Asporaat voor de vierde keer een Gouden Kalf voor zijn film Bon Bini Holland 3. Iets wat hem in het verleden niet altijd voor mogelijk werd gehouden, vertelt hij in Langs de Lijn en Omstreken. Ook vertelt hij dat anderen het vrij makkelijk kunnen vinden wat hij met comedy doet: "Maar het is moeilijker om iemand te laten lachen, dan te laten huilen."

Jandino Asporaat wint Gouden Kalf én is nu eigenaar van zijn eigen natuurpark

Video niet beschikbaar

De publieksprijs is echt de belangrijkste prijs, vindt de bekende cabaretier. Toch was hij er opnieuw door verrast. Hij noemt het mooi dat zoveel mensen hun weg vinden naar de film. “Terwijl we weten dat we het van de jury nooit zouden krijgen, omdat het niet geëngageerd genoeg is of pijn genoeg doet. Zo’n comedy wordt in geen enkele categorie genomineerd.”

Terwijl het is moeilijker om iemand te laten lachen, dan iemand te laten huilen, zegt hij. “Om de één of andere reden denken mensen bij comedy dat we dat zo wel even doen.” Het publiek is de baas, vindt hij: “Ik heb honderd keer liever zo’n prijs, dan als geschoolde mensen me die zouden geven.”

Dat er voor zijn gevoel te makkelijk over comedy wordt gedacht, heeft hij vaker. Zo kreeg hij eens 3 van de 5 sterren bij een recensie van een landelijke krant, ondanks dat de zaal ontplofte en de recensent zich naar eigen zeggen in een ‘orkaan aan geluid’ bevond. “Terwijl hij bij andere stukken, waar wel 5 sterren werden uitgedeeld, schreef dat het publiek er ternauwernood bijgehouden werd. Maar daar is toch de gedachte: wat hij aan het doen is, kost meer moeite.”

“Nee, wat ik doe is lekker makkelijk”, zegt Asporaat verontwaardigd. “De hele avond dat publiek op dat niveau laten lachen. Maar mensen kijken er toch naar op een bepaalde manier van: dit is makkelijk en ik ben het er niet mee eens.”

'Geen hoofd voor Nederlandse film'

Als kind lag zijn carrière in de filmwereld niet op een presenteerblaadje. “Als figurant werd ik er altijd uitgeknipt. Een agent zei eens tegen mij: wat zou ik moeten doen om door te groeien naar edelfigurant en uiteindelijk zelfs hoofdrol? Ze keek me aan en moest zuchten. Ze zei: ‘Jandino, sorry, maar je hebt gewoon niet een hoofd voor een hoofdrol in een Nederlandse film’. Ik heb het haar nooit kwalijk genomen, ik heb dat gewoon gezien als mijn diesel. Van: oké, dan ga ik jou dat even laten zien.”

Video niet beschikbaar

Groep 8-musical

Ook tijdens zijn groep 8-musical werd hij op een zijspoor gezet. “Jaren later kwam de juffrouw eens kijken naar mijn show. Na afloop zag ik haar en ze moest huilen. Ze zei tegen mij: ‘Ik huil omdat ik bij mezelf realiseer hoeveel kinderen ik de kans heb ontnomen om te zijn wie ze hadden kunnen zijn, omdat ik ze niet begreep.’

Moedig vond hij het dat ze dat durfde te zeggen. ''Dat is wat er vaak gebeurt: wij kijken naar iemand en omdat wij die persoon niet begrijpen, zeggen wij: nee je hebt niet het hoofd ervoor. Terwijl ze had moeten zeggen: we hebben nog geen film voor jou, maar jij moet het zelf gaan doen''

En dat deed hij. Inmiddels heeft hij vier Bon Bini-films gemaakt, waar hij voor elk van deze film ook een Gouden Kalf won.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie