Cultuur & Media
NTR

'Muziek is voor Ton Koopman als eten en drinken, hij kan niet zonder'

foto: Ton Koopmanfoto: Ton Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Muziek is voor Ton Koopman als eten en drinken, hij kan niet zonder'

Dit jaar is een jubileumjaar voor dirigent Ton Koopman. In oktober werd hij 75 jaar oud, zijn Amsterdam Baroque Choir bestaat 35 jaar en zijn Amsterdam Baroque Orchestra 40 jaar. Om dat te vieren gaat Koopman op tournee door Europa met het Weihnachts Oratorium van Bach. In Kunststof vertelt de dirigent over zijn liefde voor de muziek en voor Bach.

Al op zevenjarige leeftijd was zijn eerste kennismaking met Bach en met Barokmuziek. Koopman: "Ik heb het altijd zo mooi gevonden. Zo simpel en direct het hart rakend. Dat vond ik toen al, als jongetje van 6 of 7 jaar. In de barokmuziek ziet een emotie die zo logisch is, zo menselijk, zo onopgesmukt. Daardoor is het heel aanstekelijk. Het is muziek die heel duidelijk tot de verbeelding spreekt."

Barokmuziek

Barokmuziek is een vorm van westerse klassieke muziek gecomponeerd in de periode van de barok, die in de muziek loopt van ca. 1600 tot ca. 1750. De barok wordt globaal gemarkeerd door de laat-16e-eeuwse revolte tegen polyfonie, die aanleiding gaf tot de opkomst van de opera, en het sterfjaar van Johann Sebastian Bach.

Quote

'Ik ben echt nog niet van plan te stoppen'

Ton Koopman

De dirigent denkt nog lang niet aan stoppen. "Tegen mijn vrouw heb ik een paar geleden gezegd, ik ga in ieder geval door tot mijn 85e. Dat leek toen ver genoeg weg. Nu komt het alweer dichterbij. Het hangt er vanaf hoe gezond je bent. Als je gezond blijft en je kunt de dingen doen die je wilt doen. Wat is er heerlijker dan dat te doen."

Koopsmans vrouw, klavecinist Tini Mathot, zegt hierover: "Als hij stopt gaat hij dood. Muziek is voor Ton als eten en drinken, hij kan niet zonder."

Verslaafd aan lezen

Hij leeft alsof hij dertig is volgens zijn vrouw. Koopman reist nog de wereld over, recent nog van Japan tot Canada. "Ik reis graag. Je kunt veel lezen. En in het vliegtuig wordt je verzorgd, heel makkelijk. Naast de muziek is lezen een grote liefde. Hij moet altijd en overal lezen. "Ik heb altijd te veel boeken bij me, want je weet maar nooit."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie