Cultuur & Media

Valentijnsdag: hoe date je als je blind bent?

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Valentijnsdag: hoe date je als je blind bent?

"Als het klikt, dan komt de rest vanzelf", antwoordt Anne Keizer op de vraag hoe ze opgewonden raakt van iemand als ze diegene niet kan zien. Anne is blind. Haar vriend Twan ook.

In een appartement in Utrecht is het aardedonker als een meisje van twintig jaar de deur opendoet. Haar geleidehond Ambre kwispelt vrolijk. Er is bezoek. Als Anne naar de keuken loopt, heeft ze niet door dat het licht nog uit is. Dat kan ze namelijk niet zien. Als ze daarop gewezen wordt, zegt ze snel 'sorry' en 'klik', er is licht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anne is al vanaf haar geboorte blind. Haar ogen schieten alle kanten op door een oogaandoening, maar ze kan niks zien. Ja, een felle lamp die heel dicht bij haar gezicht wordt gehouden, die kan ze zien. Volgens de dokter is dat onmogelijk, maar Anne beweert toch echt dat het zo is.

Geluk bij een ongeluk

Ze ontmoet haar vriend Twan via Facebook. Per ongeluk. "Ik wilde een andere Twan toevoegen, maar ik klikte op mijn Twan. En dat was achteraf een goede keuze", lacht ze.

Haar telefoon is uitgerust met spraaksoftware die elke beweging op haar scherm registreert. Het scherm zelf staat op zwart, maar de telefoon doet het wel degelijk.

Onnavolgbaar

Onnavolgbare teksten komen uit het apparaat. "Ik kan dit volgen, maar ik zal de snelheid even wat verlagen voor jullie", zegt ze. De telefoon zegt: "Vijftig procent." "Facebook. Zoeken. A. R. D. A. Spatie. K. A. Y. A."

Zo zoekt Anne de verslaggever van NPO Radio 1 op. Als ze online vrienden zijn geworden, wil Arda een high five geven. "Dat is altijd een ding voor een blinde", lacht Anne.

Wat is Alicante?

Dit is een bijdrage van het nieuwe NPO Radio1-collectief Alicante. De verhalen die deze redactie maakt kunnen op alle NPO Radio1-kanalen verschijnen. Online, live op de radio, op social media en als podcast. Onderzoekende, spannende en soms brutale journalistieke verhalen, van heel dichtbij tot ver van je bed.

Kortom, spraakmakende jonge journalistiek van NPO Radio 1! Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in moet duiken? Stuur ons dan nu een bericht via Instagram (@NPORadio1) of mail naar alicante@radio1.nl.

{podcast audio="124629" caption="#1 - Het fenomeen WinterTinder" }
Ster advertentie
Ster advertentie