Ilse Warringa maakte serie Voetbalouders: 'Herken zelf ook dat ik doorsla'
- Nieuws
- Ilse Warringa maakte serie Voetbalouders: 'Herken zelf ook dat ik doorsla'
De nieuwe serie Voetbalouders laat op grappige wijze zien hoe ouders zich langs de lijn kunnen gedragen. Zelf herkent maker Ilse Warringa, die er een hoofdrol in heeft, zich er ook in: "De betrokkenheid die doorslaat, ken ik zelf ook", vertelt ze in Langs de Lijn en Omstreken (EO). "Ik ben retefanatiek."
Video niet beschikbaar
Langs de lijn staan: daar weet Ilse Warringa zelf ook alles van. Zelf staat ze ook regelmatig haar dochter en zoon aan te moedigen. In de serie komt de één na de andere grappige sketch voorbij over het wereldje van ouders in het kindervoetbal.
Ze vindt het grappig als iets doorslaat en extreem wordt, vertelt Warringa over de totstandkoming van de serie, die nu te zien is op Netflix. Ze noemt het belangrijk om dichtbij het onderwerp te staan: "Je moet altijd iets schrijven wat je zelf ook goed kent qua gevoel."
Roepen langs de lijn
En dat gevoel langs de lijn kent ze maar al te goed: "Het meeleven en de betrokkenheid die doorslaat, ken ik van mezelf ook wel. Ik ben retefanatiek. Ik kan me ook ontzettend opwinden over een scheidsrechter die te veel tijd toevoegt omdat hij hoopt op de gelijkmaker of op een grensrechter die onterecht de vlag omhoog doet. Dan ging ik roepen."
Voor haar kinderen was dat niet leuk. Kinderen willen alleen hun coach horen, zegt Warringa: "Ze vinden het irritant als ze me horen. Ook het uitgebreide juichen. Als je je helemaal laat gaan, is dat natuurlijk gênant en dat moet je eigenlijk ook niet doen. Het is een hobby van de kinderen. Als ouders moet je gewoon rustig koffie drinken en aanmoedigen: hup kanjers, hup!"
Ook heeft ze hele concrete ervaringen in de serie verwerkt. Zo had ze moeite om op de Amsterdamse club van haar zoon sokken te bestellen. "Je wilt je bescheiden opstellen en de kat uit de boom kijken, maar je hebt toch die sokken nodig. Eenmaal tegenover de voorzitter wist ik de goeie maat niet. Hij zei: ik kan niet iets gaan bestellen als je het niet zeker weet. Ik dacht: dat begint lekker."
Relativeren
Het is niet dat ze een groot doel of een boodschap heeft: dat klinkt veel te stichtelijk, vindt ze. "Maar ik vind het wel altijd heel leuk om ouders een soort spiegel voor te houden. Dat we tegen elkaar zeggen: laten we het toch een beetje relativeren allemaal en er voor zorgen dat het echt van de kinderen blijft in plaats van de ouders."
Of er een tweede seizoen komt? "Ik zou dat heel leuk vinden, laat ik het zo zeggen", zegt Warringa. "Ik heb wel veel ideeën en er liggen ook nog veel scenes die zijn gesneuveld omwille van de lengte."