Cultuur & Media
EONOS

Operawereld onveilig: 'Er wordt constant aan je stoelpoten gezaagd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Operawereld onveilig: 'Er wordt constant aan je stoelpoten gezaagd'

Operazanger Bastiaan Everink neemt afscheid van de opera en wordt traumatherapeut. In Langs de Lijn En Omstreken vertelt hij dat deze opvallende carrièrestap niet toevallig is. "De operawereld is keihard, ik voelde me altijd alleen", vertelt hij.

Operazanger Bastiaan Everink wordt traumatherapeut

Bariton Everink vloog als operazanger in 25 jaar de hele wereld over. Voorafgaand aan zijn zangcarrière was hij militair. Zijn tijd bij het korps mariniers heeft hij echter als veiliger ervaren dan zijn tijd bij de opera. "Als het een dag niet goed gaat bij de mariniers, dan neemt iemand gelijk je rugzak. Je haalt samen je doelen. Als ik bij de opera de bühne op ging, dan dachten heel veel collega’s: misschien zakt hij er wel doorheen. Ik had altijd het gevoel dat er aan de stoelpoten werd gezaagd."

Hij vertelt een voorbeeld van een regieassistente in Berlijn, die constant iedereen uitschold. "Jaren geleden is een vriendin van mij overleden, waardoor ik de hele nacht niet had geslapen. Ik kwam gesloopt op de repetitie, en toen zei die regieassistente: ik zal rustig aan doen vandaag, je hoeft voor mij een keer niet bang te zijn'." Normaal was iedereen dat dus wel: "Ze schold iedereen alle hoeken van de repetitieruimte door. Als ik naar de directeur ging, zei hij: 'nou, als je daar niet tegen kunt, dan zoeken we wel iemand anders…'"

Trauma

In zijn tijd als militair zag Everink veel trauma’s in zijn omgeving. Eén van de redenen dat hij nu stopt als operazanger, is om te kunnen bijdragen aan een oplossing hiervan. "Ik ben altijd vrienden gebleven met die mariniers, mijn oud-collega’s. Een collega pleegde zelfmoord, een andere collega deed twee pogingen. Ik was omgeven door PTSS en trauma. Ik wilde ze helpen."

Een belangrijk onderwerp bij trauma is zingeving, vertelt Everink, en dat drukte hem ook met zijn neus op de feiten. "Als je helemaal in de vernieling bent geweest, hoe pak je dan je leven weer op? Zingeving is dan heel belangrijk. Als ik daar met die mannen over praatte, moest ik ook aan mijn eigen zingeving gaan denken. De laatste drie jaar was ik bezig mezelf helemaal leeg te knijpen. Daarna moest ik me weer opladen, maar dat lukte bijna niet meer. Het zingen gaf me geen zingeving meer."

Van lid van het korps mariniers naar operazanger naar traumacoach, het is in ieder geval een bijzonder cv.

Ster advertentie
Ster advertentie