Cultuur & Media
AVROTROS

Wat merken wij van de fusie van Talpa en RTL? 5 vragen en antwoorden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat merken wij van de fusie van Talpa en RTL? 5 vragen en antwoorden

RTL Nederland en Talpa zijn weer een stapje dichterbij een mogelijke fusie. De ondernemingsraden van de twee bedrijven hebben definitief akkoord gegeven met een handtekening onder de deal, die deze zomer al werd aangekondigd. Om de fusie helemaal rond te maken, moeten ze nog wel groen licht krijgen van de markttoezichthouders. Of dat gaan lukken, is nog maar de vraag. Mark Koster, mediadeskundige en schrijver van het boek De Mol, de machtigste mediafamilie van Nederland, beantwoordt 5 vragen in Blok&Toine.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

1. Waarom willen RTL en Talpa deze fusie?

"Ze zijn tot elkaar veroordeeld. Gemener gezegd: het zijn de lamme en de blinde. RTL Nederland stond te koop, het Duitse moederbedrijf wilde er vanaf. En van Talpa kennen we de omzetcijfers niet, omdat die niet gedeponeerd worden, maar of het daar nou zo goed mee gaat?"

"En de lamme en de blinde gaan dan een monsterverbond aan. Maar het is niet uit puur geluk, ondanks dat John de Mol het heel positief verwoordt."

2. Hoe ziet de fusie er concreet uit?

"Dat is nog niet bekend. Mensen van RTL mogen niet met mij praten van de mededingingsautoriteit, zeggen zij. Dus we weten niet hoe het eruit ziet. Maar je weet dat er dingen zijn die enorm overlappen, dus daar zal in gesneden worden."

3. Wat gaat de kijker ervan merken?

"Je krijgt natuurlijk de vraag welke sterren er pijn gaan lijden. Bijvoorbeeld Linda de Mol en Chantal Janzen, daar kan strijd over ontstaan. Wie gaat terug naar RTL 4 op zaterdagavond en wie niet? Maar ook namen als Jan Versteegh en Wendy van Dijk vallen dan. Daar gaat veel over geschreven worden. Voor sommigen zal geen werk meer zijn of minder, maar dat lost zich vanzelf op."

"RTL heeft Talpa wel minder nodig dan Talpa RTL. Want 38 procent van de omzetcijfers van RTL komen van streamingplatform Videoland. Dat heeft RTL echt heel knap gedaan. De verdeling gaat 70/30 worden, dus RTL wordt zwaar de baas."

4. Wat gaat John de Mol doen als hij geen managersfunctie meer heeft?

"John de Mol gaat zich waarschijnlijk meer toeleggen op produceren van nieuwe televisieformats. Maar de vraag is of je nog iets kan verzinnen, in het mondiale tijdperk waarbij kids geen tv meer kijken."

"Dat moet dan een hele goede serie zijn, of een spelletje, maar dat moet voor de wereld aantrekkelijk zijn. En met dat knikkerspel dat ze hadden bedacht, dat is voor Europa misschien leuk, maar zegt mensen in Tibet bijvoorbeeld niks."

5. Wordt de publieke omroep als concurrent gezien?

"Ja, zeker. Maar de allergrootste concurrenten zijn de Amerikaanse clubs zoals HBO en Disney Plus. Als ze daar niet goed mee concurreren, dan hebben ze een groot probleem en zijn ze weg.

Koster denkt dat ACM de fusie gaat goedkeuren.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie