Cultuur & Media
MAX

Paulien Cornelisse: 'Japan is geen rariteitenkabinet'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Paulien Cornelisse: 'Japan is geen rariteitenkabinet'

Programmamaker, schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse vindt dat mensen Japan nog te vaak als 'raar' afschilderen. 'Japan is geen rariteitenkabinet'. Vanaf vanavond is Cornelisse te zien met een nieuw seizoen van haar programma Tokidoki.

Paulien Cornelisse vertelde op De Perstribune van MAX over haar fascinatie voor het land. Zelf woonde ze er een tijdje in haar studententijd. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van Japan, denkt Cornelisse. Hoewel het land wel degelijk rare gewoonten kent. Zo lunchen sommige mensen op de wc tijdens hun werk. "Er is veel sociale druk in Japan, dus mensen trekken zich graag terug. Ook iets als solo-karaoke helpt om je aan die druk te onttrekken", zegt Cornelisse.

Van origine is Paulien Cornelisse schrijver en cabaretier. De rol van interviewer die ze in Tokidoki op zich neemt heeft ze zich dan ook eigen moeten maken. "Soms vind ik het zeker ongemakkelijk, maar als ik eenmaal met die mensen aan het praten ben, dan vinden zij het ook wel leuk", zegt Cornelisse daarover. Dat ze zelf Japans spreekt is hierin een groot voordeel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Negatief verheugen'

Op dit moment had Paulien eigenlijk in het theater moeten staan met try-outs van haar nieuwe voorstelling. Ze is blij dat ze onder meer haar column in de krant nog heeft. "Ik vind het heel lastig hoe het verder moet met het theater. Maar ik ben heel blij dat de krant gewoon doorgaat en dat ik bezig kan blijven."

Na de crisis verwacht ze dat er veel boeken en voorstellingen zullen verschijnen over deze coronatijd. Maar daar zit Cornelisse niet direct op te wachten: "Daar kan ik me negatief op verheugen."

Tokidoki is vanaf vanavond vanaf 20:40 uur te zien bij de VPRO op NPO 2.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie