Cultuur & Media
NTR

Jean van de Velde maakt met 'Morten' thrillerserie over de Nederlandse politiek

foto: Jean van de Veldefoto: Jean van de Velde
  1. Nieuwschevron right
  2. Jean van de Velde maakt met 'Morten' thrillerserie over de Nederlandse politiek

Filmmaker Jean van de Velde heeft al 5 Gouden Kalveren in ontvangst mogen nemen en is te gast in Kunststof naar aanleiding van zijn 8-delige thrillerserie 'Morten', die momenteel op NPO3 te zien is.

Video niet beschikbaar

Quote

Het is niet iemand van wie je meteen gaat houden, maar voor wie je gaandeweg de serie wel een zwak krijgt.

Jean van de Velde

De serie is gebaseerd op de trilogie van Ann Lavender (pseudoniem van het schrijvers- en journalistenduo Annet de Jong en Dominique van der Heyde) en draait om de politicus Morten Matthijsen. Van de Velde vertelt wie hij is: "Hij is een soort charmeur, dat kan hij zijn, maar wij als kijker zien al dat hij zijn taken verzaakt. Het is iemand die een beetje marchandeert met de waarheid tegen zijn kinderen en zijn vrouw. Het is niet iemand van wie je meteen gaat houden, maar voor wie je gaandeweg de serie wel een zwak krijgt."

Acteur Peter Paul Muller

Acteur Peter Paul Muller vertolkt de rol van Morten Matthijsen en is geen onbekende voor Jean van de Velde. Zo speelde de acteur ook in All Stars, Wit licht en Bram Fischer. Waarom werkt Jean zo graag met hem? "Het is gewoon een retegoede acteur. Hij heeft charme. Ik kreeg er ook een Wouter Bos-gevoel bij. Een man die toch vrij makkelijk communiceert en aaibaar is, over wie werd gezegd dat hij een lekker kontje heeft.

Ik heb niet op dat kontje gecast, maar het zegt iets, als mensen dat over hem kunnen zeggen. Dat zeggen ze niet over iemand als Johan Remkes of Piet Hein Donner. Het betekent toch dat iemand sexappeal heeft. En dat heeft Peter Paul Muller ook en ik werk graag met hem."

Opgroeien in Afrika

Van de Velde is geboren in Congo en opgegroeid in Burundi. "Mijn vader was een Belg en was ingenieur daar en bouwde elektriciteitscentrales. Ik heb er mijn jeugd doorgebracht tot ik in mijn schooltijd kwam. Toen ging ik naar internaten in Nederland. Van m’n 8ste tot m’n 13de, van 1965 tot 1970 en in vakanties ging ik terug naar Afrika."

Video niet beschikbaar

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie