Cultuur & Media
AVROTROS

Bart Heemskerk fotografeerde Kensington 12 jaar lang: 'Dit was beste moment voor boek'

foto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Heemskerk fotografeerde Kensington 12 jaar lang: 'Dit was beste moment voor boek'

Fotograaf Bart Heemskerk legde de band Kensington 12 jaar lang van heel dichtbij vast. Leadzanger Eloi Youssef heeft afscheid genomen van de band, een mooi moment voor fotograaf Bart Heemskerk om een fotoboek te maken. "Dit was het beste moment", zegt hij tegen Humberto Tan.

Video niet beschikbaar

"Ik wilde gewoon de bekendste muziekfotograaf van Nederland worden, en zij wilden de bekendste band worden. En dat we dan 12 jaar lang toekomst bent gaan maken, dat is heel bijzonder. Het is een enorm succes geworden."

Pinkpop

Heemskerk kwam 12 jaar geleden bij de band terecht nadat hij vooral voorprogramma’s fotografeerde. In die scene kwam hij ook in aanraking met Kensington. "De drummer, Niles vroeg in de Melkweg of ik wat foto's had. Ik fotografeerde daar en zij waren het voorprogramma. Vanaf toen zijn we eigenlijk 12 jaar bij elkaar gebleven."

In 2013 explodeerde de bekendheid van de band door hun optreden op Pinkpop. Daarna kwam echt het grote succes, vertelt Heemskerk. "Dit is een goed moment om een boek uit te brengen, omdat je bijna bent vergeten hoe het begon. Je bent de groei van het voorprogramma in Melkweg naar de uitverkochte Arena bijna vergeten."

Intiem

12 jaar lang fotografeerde Heemskerk de band. Niet alleen bij optredens, maar ook backstage. "In het boek is het persoonlijke de rode draad geworden. Ze zijn niet verlegen, niet bang of alleen maar blij, maar het zijn ook de momenten dat ze even rust willen hebben bijvoorbeeld. Dat soort dingen zijn ook vastgelegd", vertelt Heemskerk.

Toen Eloi zijn afscheid aankondigde besloot Heemskerk dat het boek er echt moest komen. "Er was eigenlijk nooit een goed moment, maar dit is een mooie afronding van een periode."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie