Cultuur & Media
NTR

Zo ga je België op een hele andere manier bekijken

foto: De zwevende blauwe kraan in Leperfoto: De zwevende blauwe kraan in Leper
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ga je België op een hele andere manier bekijken

Reisjournalist Jeroen van der Spek koestert niet alleen een grote liefde voor België, maar ook voor 'gekke' plekken. In het boek De gekste plekken van België neemt hij je mee naar opmerkelijke, onalledaagse en bizarre locaties bij onze zuiderburen. Hij vertelt erover in Lezen in het donker.

Jeroen van der Spek speelt met zijn band Moez live muziek in Focus

Video niet beschikbaar

Het is een selectie van verrassende herkenningspunten, verborgen pareltjes en beruchte nutteloze werken. De plekken hebben stuk voor stuk een goed verhaal. Het verlaten dorp Doel, een reuze wasknijper in Chaudfontaine, een struikelende man in Brussel, de gestrande schildpad van Jan Fabre in Oostende, twee identieke frietkotten in Brugge, een doorzichtige kerk in Borgloon en een verkeersbordenjungle in Boom, zomaar wat voorbeelden.

Quote

Ik ben door die speurtocht op hele leuke, verrassende plekken terecht gekomen, waar ik anders niet geweest zou zijn.

Jeroen van der Spek

Wat maakt iets nou tot een gekke plek? "Het meest voor de hand liggend is natuurlijk dat het er gek uitziet", antwoord de reisjournalist. "Dat betekent dat het opvalt. Dat je je op je achterhoofd krabt van, er klopt iets niet: het is te groot of het is te blauw. Iets ongerijmds, dat vind ik heel leuk. Wat ik ook heel leuk vind is een plek waar niks bijzonders aan te zien is, maar bij nader inzien een smeuïg anekdotisch verhaal achter zit."

Nederland en België

Van der Spek schreef eerder al een boek over de gekste plekken van Nederland. "Er verandert onmiddellijk iets aan het straatbeeld zodra je de grens over gaat", reageert hij op de vraag over het verschil tussen beide landen.

"Het is moeilijk om daar de vinger achter te leggen. De ruimtelijke ordening is anders, het verkeer werkt anders, het wegdek verschilt. Maar dat maakt het nog niet tot een gekke plek. Ik heb in België niet een hogere frequentie aan gekke plekken gezien dan in Nederland."

Luister hier het hele gesprek met Jeroen van der Spek terug.

Lezen in het donker

Meer lezen in het donker? Alle afleveringen zijn te vinden via Lezen in het Donker in je favoriete podcastapp!
Luister Focus, iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur en wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap.

Ster advertentie
Ster advertentie