Cultuur & Media
NTR

Het Bassie en Adriaan-complex. 'Twee Bassies, dat kan niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Bassie en Adriaan-complex. 'Twee Bassies, dat kan niet'

In de nieuwe programmareeks Sander en het mysterie van de legendarische duo's onderzoekt radio-dj en tv-maker Sander Lantinga: wat is het succes achter een aantal legendarische duo's uit de Nederland? In Kunststof vertelt Lantinga waarom je als duo geen achternaam meer nodig hebt.

Kunststof - Sander Lantinga, radio DJ

Als slapen in je eigen bed

Dat een goed duo meer is dan de som der delen merkte Lantinga pas echt goed nadat zijn kompaan Coen Swijnenberg met een burnout thuis kwam te zitten. Lantinga: "Coen is nu voor twee dagen per week terug op de radio. Na zijn terugkeer voelde het voor mij alsof je na een lange reis weer in je eigen bed slaapt."

"Als iemand er niet is merk je hoe goed het werkt als duo. Dan is er ook een bepaalde mate van afhankelijkheid. Ook doodeng. Want als de één iets beslist is dat meteen ook de beslissing voor de ander. Daar moet je je goed bewust van zijn. Nick en Simon gingen niet op tour naar Duitsland omdat één van de twee het niet wilde. Je kunt niet tegen je zin 300 keer in Duitsland optreden."

Scheuren in het fundament

"Mattie en Wietze, onze collega's bij Q-music gingen op een pijnlijke manier uit elkaar nadat één van de twee voor zichzelf zaken ging beslissen. Als je daar niet meer over praat, zijn er eigenlijk al scheuren in het fundament. Dat wij van 3FM naar Radio 538 gingen is voortdurend in gezamenlijk overleg gegaan."

"Kleine onhebbelijkheden zijn er natuurlijk wel als je al 15 jaar samenwerkt. Dat ik een grap maak en Coen tien minuten later dezelfde grap maakt, tja ach. We zijn echt op elkaar ingespeeld, ook al kijk ik hem niet aan, dan weet ik precies wat hij gaat doen. Bij de invallers ging ik me veel meer met de techniek bemoeien. Bij Coen voel ik een veel grotere vrijheid in radiomaken."

Bert òf Ernie

"Ook wij hebben wel gesprekken gehad over onze rolverdeling. Ik ging op een gegeven moment teveel dj-tje spelen, platen afkondigen, verkeersflitsen doorgeven. Coen ging wat frivoler doen. Daar hebben we over gesproken, want dan ga je te veel op elkaar lijken. Luisteraars zullen hun voorkeuren hebben. Het is ook Bert òf Ernie. Twee Bassies, dat kan ook niet. Trouwens; voor mij is het Bert, onverwachts en tegendraads."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie