Cultuur & Media
EONOS

Nieuwe puberfilm 'Eight Grade' komt griezelig dichtbij

foto: Videostill uit de trailer van 'Eight Grade'foto: Videostill uit de trailer van 'Eight Grade'
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe puberfilm 'Eight Grade' komt griezelig dichtbij

In de wekelijkse filmrubriek in Langs de Lijn En Omstreken bespreekt Rick de Gier twee nieuwe tienerfilms: Eight Grade en Mid90s. Vooral de eerste film maakt indruk. "Het is echt een film om met je puberzoon of -dochter naar toe te gaan. De film is zo gruwelijk eerlijk."

De film volgt de 13-jarige puber Kayla. Ze woont bij haar alleenstaande vader. Kayla is een introvert meisje dat zich op haar vlogs heel extravert voordoet. Ondertussen heeft ze moeite met het gewone dagelijkse sociale contact. Dat maakt de film pijnlijk. "Als je zelf dertien een moeilijke leeftijd vond of pubers van die leeftijd hebt, dan is het wel een horrorfilm", zegt De Gier.

Maar het is niet alleen maar pijnlijk. "De maker (Bo Burnham, red.) heeft veel sympathie voor Kayla, ze is ook heel aandoenlijk en lief."

Tiener in de jaren '90

In de andere film - Mid90s - staat ook een 13-jarige tiener centraal. De film is het regiedebuut van Jonah Hill en een grote liefdesverklaring aan de skatecultuur in de jaren '90. Deze film is volgens De Gier rauwer en iets minder goed dan de eerste. "Maar het is wel een authentieke, geloofwaardige film."

Opvallend is dat beide hoofdrollen ook zijn gespeeld door een tiener. "Dat vind ik heel verfrissend. Meestal worden tieners in zulke films gespeeld door acteurs/actrices van 25 jaar."

Luister/bekijk hier het hele gesprek met Rick de Gier:

Rick de Gier over de film Eighth Grade

Ster advertentie
Ster advertentie