Cultuur & Media

Is het tijd voor een clitoris-offensief?

foto: The Eve Appealfoto: The Eve Appeal
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het tijd voor een clitoris-offensief?

[AVROTROS] Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen komt zelden of nooit klaar tijdens de seks. De vraag is of dit ligt aan ondermaatse bedprestaties van de man, of dat er een andere oorzaak aan ten grondslag ligt. In de Nieuwsshow een gesprek hierover met Maartje Laterveer, auteur van het boek Vrouwen & Seks, dat zeer binnenkort verschijnt.

Het vrouwelijk orgasme blijft een ingewikkeld en veelbesproken onderwerp. Zoals we er nu vaak over praten, lijkt het alsof de man nog steeds niet weet waar de spreekwoordelijke klepel hangt. Oftewel: dat zijn bedprestaties ver onder de maat zijn en hij dus schuldig is aan het vaak uitblijvende vrouwelijk orgasme. Volgens Laterveer klopt daar niks van: “Het is niet een kwestie van schuld. Die strijdvaardige toon over mannen die iets niet goed zouden doen is niet heel constructief. Het ligt gecompliceerder dan dat. Ik heb het idee dat we allemaal gewoon fijne seks willen hebben, maar alleen niet goed weten hoe. En ik denk dat we er op een andere manier over zouden moeten praten.”

Maartje Laterveer (Lebowski Publishers)

Quote

Mannen staan onder een enorme prestatiedruk als het om seks gaat

Maartje Laterveer

Ook de term clitorisoffensief - die seksuologe Goedele Liekens onlangs in het leven riep - impliceert volgens Laterveer dat er twee partijen tegenover elkaar staan. Dat de ene partij het niet goed doet, en nu echt eens de juiste techniek onder de knie moet krijgen. “Maar seks is geen trucje, geen techniek. Mannen staan onder een enorme prestatiedruk als het om seks gaat. En in de huidige cultuur - waarin seks een soort statussymbool is geworden - wordt die druk alleen maar groter. Daar moeten we vanaf. En dat geldt ook voor het idee dat seks er op een bepaalde manier uit moet zien.”

Minder denken, meer voelen

Volgens Laterveer zorgen die zogenaamde seksregels er alleen maar voor dat we verder van ons lichaam af gaan staan. En dat terwijl we juist meer moeten gaan ‘voelen’, zeker ook de vrouwen. Die zijn vaak onbewust te veel met de ander bezig, in plaats van met zichzelf en hun eigen lichaam. De onzekerheid over hun uiterlijk en de constante focus op hoe ze er tijdens de seks uitzien, zorgt ervoor dat ze zich onvoldoende ontspannen. Laterveer: “Ook hebben veel vrouwen de neiging om de man te pleasen. Ze faken bijvoorbeeld hun orgasme, want ‘dan denkt die man dat hij het goed heeft gedaan’.”

Quote

Als je echt een orgasme wilt hebben, dan moet je even solo durven gaan

Maartje Laterveer

Stop ignoring the clitoris

Dat niet alleen in Nederland veel vrouwen moeite hebben om echt van seks te genieten blijkt wel uit een campagne van The Eve Appeal. Dit is een Engelse stichting die onderzoek doet naar gynaecologische kanker en tevens voorlichting biedt aan vrouwen over seks en hun eigen lichaam. De Ladies Come First Campagne is bedoeld om vrouwen meer te leren over hun eigen lichaam en seksueel genot, en ontwierp daarvoor zelfs een speciale onderbroek. De boodschap: 'Stop ignoring the clitoris'.

Tips voor een beter seksleven

Volgens Laterveer gaat het bij fijne seks niet om de juiste techniek, maar om hoe je zelf seks beleeft. En is het de hoogste tijd dat we meer beginnen te voelen. Speciaal voor vrouwen (en mannen trouwens ook) die zich in bovenstaand probleem herkennen, heeft Laterveer nog wat tips:

Vrouwen & Seks, van auteur Maartje Laterveer (Lebowski Publishers)

“Als je echt een orgasme wilt hebben, dan moet je even solo durven gaan. Even helemaal niet bezig zijn met die ander, en of je buik wel of niet lubbert. Alleen maar focussen op je genot en je kunnen laten meevoeren.” Ja, dat vergt een bepaalde mate van egoïsme, maar het is voor een goed doel. En, zegt Laterveer: “Is bovenstaande stap nog net eentje te ver voor je, begin dan eerst eens met masturberen. Daardoor leer je je lichaam kennen en weet je waar het opgewonden van raakt.”

Maartje Laterveer

Maartje Laterveer (1976) studeerde Franse Taal- en Letterkunde en werkt als freelancejournaliste voor onder andere Vogue, Vrij Nederland, Opzij en Volkskrant Magazine. Ze debuteerde in 2012 met de roman De mooiste kleur die niet bestaat, die werd genomineerd voor de Bronzen Uil. (Bron: Lebowski Publishers)

Meer weten? Hier kun je het hele interview met Maartje Laterveer terugluisteren:

Ster advertentie
Ster advertentie