Cultuur & Media
MAX

Ton F. van Dijk over journalistieke drijfveer: 'Calvinistisch gevoel voor rechtvaardigheid'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Ton F. van Dijk over journalistieke drijfveer: 'Calvinistisch gevoel voor rechtvaardigheid'

Journalist en voormalig omroepbaas Ton F. van Dijk is tegenwoordig de schrik van politiek Den Haag. Zo bracht hij in HP/De Tijd onder meer de racistische appgroepen van Forum voor Democratie naar buiten en ontmaskerde hij de fluistercampagne in het CDA tegen Pieter Omtzigt. En dat alles doet Van Dijk vanuit huis vanwege zijn gezondheid. "Het werkt therapeutisch en geeft structuur."

Dat zei Van Dijk zondag op De Perstribune van MAX. "Ik zit dan wel thuis, maar heb veel contacten met allerlei mensen. Die komen dan ook wel eens bij mij thuis", zegt Van Dijk. Naar eigen zeggen heeft Van Dijk altijd al de neiging gehad om zich in dingen vast te bijten en dan niet meer los te laten. "Dat is niet altijd even leuk voor mensen in mijn directe omgeving."

'Onacceptabel' standpunt Ongehoord Nederland

Voordat Ton F. van Dijk de schrik van politiek Den Haag werd was hij jarenlang actief als omroepbestuurder, onder meer bij de NPO. Hij kijkt dan ook met interesse naar de toetreding van Ongehoord Nederland en Omroep ZWART bij de NPO. “We hebben een pluriform omroepbestel. Er is een grote groep mensen die zich buitengesloten voelt. Ik vind het heel goed dat die mensen deel gaan uitmaken van het bestel."

Er zit echter wel één maar bij wat betreft Ongehoord Nederland voor Van Dijk. "Zij hebben een standpunt wat betreft de NOS. Ongehoord Nederland zegt dat de NOS fake news verspreidt. Ik vind het onaanvaardbaar dat mensen worden bedreigd. Als je dan als omroep blijft zeggen dat de NOS fake news verspreidt dan voed je dat. Dat vind ik haaks staan op waar de Publieke Omroep voor staat. Dan kun je zo’n groep niet toelaten.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wybren van Haga 'curieus'

Ton F. van Dijk wist de racistische appgroepen bij Forum voor Democratie te ontmaskeren. Desondanks complimenteerde FvD-Kamerlid Wybren van Haga Van Dijk onlangs in een Kamerdebat. Dat vond Van Dijk 'curieus'. "Ik heb die appgroepen van FvD onthuld, ik heb een heel kritisch stuk over Freek Jansen geschreven en diens vermeende neonazistische sympathieën die hij zou hebben en over het feit dat hij beschuldigd is van identiteitsfraude. Stukjes die niet heel leuk waren voor FvD. Dan is het heel erg apart dat hij mij noemt. Dan denk je wel 'wat zit hierachter?'". Van Dijk denkt dat er misschien iets speelt binnen de partij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Perstribune: Ton F. van Dijk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie