Cultuur & Media
EONOS

Sjaak Bral over 2019: 'Het Malieveld is moe'

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Sjaak Bral over 2019: 'Het Malieveld is moe'

Het jaar 2019 is er één vol demonstraties. De Haagse cabaretier Sjaak Bral zag zijn geliefde Malieveld langzaam veranderen in een modderig landschap. Hij bezingt het veld in zijn oudejaarsconference Vaarwel 2019, waar hij over te gast was in Langs de Lijn en Omstreken. "Het Malieveld zegt dat ze moe is, en rust nodig heeft."

Een ander thema dat zijn show zeker gaat halen is de Brexit. Dit is volgens Bral een heuse traditie in wording. "Dat wordt net zoiets als de bevrijding. Wij gaan nog 75 jaar Brexit meemaken denk ik."

Vurig begin

Het maken van een oudejaarsconference is voor Bral een seizoensproces dat zich afspeelt in het najaar. Maar deze keer moest hij al op 1 januari scherp zijn door de hevige vreugdevuren op het strand die uiteindelijk leidde tot het vertrek van burgemeester Krikke. "Het was een enorme fik. Ik voel de gloed nu nog in mijn rug."

Ondanks de grote hoeveelheid ellende die ook in 2019 over ons is uitgestort, bespeurde Bral lichtpuntjes in de vorm van klimaatspijbelaars. "Ik zag die kinderen en werd daar heel vrolijk van. Het is heel bijzonder dat ze van hun schermpje af komen en naar het Malieveld gaan. Marianne Thieme zei in haar afscheidsrede dat idealisme het nieuwe realisme is. Ik denk dat ze daar een punt heeft."

Omarmen

De Haagse cabaretier is nu toe aan zijn 23e oudejaarsconference en hij geniet nog altijd van zijn vrije rol als nar. "Je staat er toch met Don Quichot om de wereld te laten zien dat ze in dwaling verkeert." Daarbij snijdt hij ook wel eens onderwerpen aan die dreigementen oproepen. "Ik heb met de politie afgesproken om daar niet teveel over te zeggen. Ik laat me er niet door beïnvloeden. Je moet nooit tolerant zijn tegen intolerantie."

Het jaar 2019 is nog niet voorbij maar Bral heeft toch al een positieve houding gevonden die hij zijn publiek wil meegeven. "Laat het maar weer los dit jaar. Het volgende jaar moeten we omarmen en aanpakken met z’n allen. Je moet er tegenaan gaan en het zien als een wedstrijd."

Luister het hele gesprek in Langs de Lijn en Omstreken hier terug:

Sjaak Bral maakt weer oudejaarsconference

Ster advertentie
Ster advertentie