Cultuur & Media

Borri beschrijft in 'Onze vrouw in Aleppo' vooral het falen van de journalistiek

foto: Twitter Jet Steinzfoto: Twitter Jet Steinz
  1. Nieuwschevron right
  2. Borri beschrijft in 'Onze vrouw in Aleppo' vooral het falen van de journalistiek

[AVROTROS] Jet Steinz (1990) is schrijfster en afgestudeerd in internationaal recht en klassieke talen. Samen met haar inmiddels overleden vader, Pieter Steinz, schreef ze Steinz. Gids voor de wereldliteratuur, dat in februari 2015 verscheen. In 2016 schreef Steinz samen met Judith Eiselin, Nicolien Mizee en Hans van der Beek de jeugdboekenreeks Sterren van morgen. Zo maakte Steinz haar literaire debuut met De tranen van Saar. In de Nieuwsshow recenseert ze drie boeken voor de Boekenrubriek.

Francesca Borri, Onze vrouw in Aleppo

De Italiaanse freelance oorlogscorrespondent Francesca Borri deed maandenlang verslag van de strijd om Aleppo — niet alleen als enige vrouw, maar ook als een van de weinige journalisten ter plaatse. In Onze vrouw in Aleppo beschrijft ze — op een koortsachtige en haast stream-of-consciousness-achtige wijze — de gruwelen van de oorlog waar ze mee geconfronteerd werd, maar vooral ook het falen van de journalistiek.

Juli Zeh, Ons soort mensen

Ons soort mensen is de nieuwste roman van de Duitse schrijfster Juli Zeh, die in eigen land al meer dan 50 000 keer over de toonbank ging en inmiddels haar magnum opus genoemd wordt. Dat is het inderdaad, in ieder geval wat het formaat betreft: het is een pil van 669 bladzijden en het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van maar liefst elf personages (twaalf, als je de epiloog meetelt). Maar vanaf de eerste bladzijde zit je er helemaal in: er ontspint zich een spannend plot vol intriges rondom de voorgenomen bouw van een windmolenpark in Unterleuten, een Oost-Duits plattelandsdorpje met een grimmig verleden, waar niemand aan elkaar ontkomt.

Onno Kleyn, De grote Kleyn

Eet- en wijnschrijver Onno Kleyn maakte een niet alles- maar toch wel heel veelomvattend culinair naslagwerk: De grote Kleyn. Het boek doet denken aan Johannes van Dams DeDikkevanDam, maar Kleyns compendium is een stuk minder ouderwets. Zijn hoofdstukken en lemma’s (over bijvoorbeeld ‘aardappelen’, maar ook over de ‘Vegetarische Slager’ en ‘Haagse hopjes’) zitten vol interessante feiten en ontkrachte voedingsmythes, en worden aangevuld met grappige en mooie eetanekdotes en -herinneringen, en zowel traditionele als originele recepten.

Luister de Boekenrubriek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie