Cultuur & Media
AVROTROS

Sander Schimmelpenninck: ‘Je moet er poen, geld, cash en knaken mee kunnen verdienen’

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Sander Schimmelpenninck: ‘Je moet er poen, geld, cash en knaken mee kunnen verdienen’

Als kind was hij al uitgever van een dinosaurusmagazine. In een oplage van vijf, handgeschreven. Als volwassene werd hij onder andere advocaat, pizzabakker, hoofdredacteur, presentator en podcastmaker.

#321 - Mischa in gesprek met Sander Schimmelpenninck - Miss Podcast

Rode draad in zijn carrière is dat hij zich weinig aantrekt van wat anderen van hem denken. En dat geeft jaloersmakend veel vrijheid. Met het bedrijf Tonny Media, dat hij vorig jaar oprichtte met Jaap Reesema en Titus van Dijk, wil hij podcasts voor het grote publiek maken.

Kletsende BN-ers

"Geld verdienen is nummer 1. Je moet er poen, geld, cash en knaken mee kunnen verdienen. We zijn een commercieel bedrijf, we willen groeien, jonge mensen aannemen." Veel goed scorende podcasts drijven op bekende Nederlanders. Een kunstje dat we nu wel kennen. Schimmelpenninck vindt het daarom de hoogste tijd voor een volgende stap. "Die kletsende BN-ers, ik zie me daar niet nog twintig jaar arbeidsvreugde uit halen. Net zoals in de tv-wereld, moeten we unieke formats gaan bedenken die we kunnen uitrollen in het buitenland." Slimmere verdienmodellen, die ervoor zorgen dat er meer geld vrijkomt voor duurdere producties, zoals verhalende podcasts.

Pizza en podcast

De Zelfspodcast maakt hij samen met Jaap Reesema, met wie hij ook ooit samen een pizzatent runde. De overeenkomsten tussen het aan de man brengen van een pizza en een podcast? "Je moet onderscheidend zijn. In het begin heeft iedereen een mening over je product en dan is het verleidelijk om je concept aan te passen, maar je moet blijven geloven in je eigen idee. Accepteer dat sommige mensen het niets vinden, het is een podcast, het is geen NPO 1."

Luister hier het hele interview met Sander Schimmelpenninck terug:

#321 - Mischa in gesprek met Sander Schimmelpenninck - Miss Podcast

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok of Milou Brand een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Gijs Groenteman
Luister hier naar de aflevering met Marcel van Roosmalen

Ster advertentie
Ster advertentie